1. Eskadre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
1. Eskadre
P570 Knud Rasmussen i Diskobugten 2008.
Aktiv 1. april 1992[1]
Land Danmark Danmark
Værn Søværnet
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Marinestaben
Størrelse ~ 30 skibe
~ 650 mand
Del af Forsvaret
Hovedkvarter Flådestation Frederikshavn, Frederikshavn
Kaldenavn(e) 1ESK
Hjemmeside Forsvaret.dk/1ESK
Ledere
Chef 1. Eskadre KD Per Frank Hansen

1. Eskadre (1ESK) er en af Søværnets tre eskadrer. Eskadren er hjemmehørende på Flådestation Frederikshavn, men flere skibe og et mindre administrationskontor er placeret på Flådestation Korsør.

Eskadren bemandes af cirka 640 mand af alle grader og cirka 30 skibe fordelt på 6 divisioner samt en stab på 25 mand. Eskadrens hovedopgaver består i farvandsovervågning, havmiljøovervågning, forureningsbekæmpelse, isbrydning, søredning, suverænitetshævdelse og fiskeriinspektion. Selvom internationale opgaver primært er 2. Eskadres område, deltager skibe fra 1. Eskadre jævnligt i internationale øvelser og operationer, især i nordlige farvande hvor skibene er godt rustet til at klare de til tider barske vejrforhold.

En meget stor del af 1. Eskadres opgaver ligger ved Grønland og Færøerne, hvor eskadrens inspektionsskibe og -fartøjer året rundt udfører fiskeriinspektioner og søredning. De mindre danske fartøjer såsom Diana-klassen patruljerer også året rundt i danske farvande hvor de er klar til at udøve politimyndighed til søs, tage olieprøver af miljøsyndere, søredning og rutinemæssige kontroller af skibsfarten i Danmark. De danske skoleskibe er også underlagt 1. eskadre, hvor de i sommerhalvåret sejler med kadetter der skal lære om alle aspekter af livet til søs.

Operativ organisation[redigér | rediger kildetekst]

Udenfor division: Kongeskibet Dannebrog, A559 Sleipner, SKA11-klassen og O-klassen samt A541 Birkholm og A542 Fyrholm.

Fodnoter og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Flådens historie: Tidslinje 1900-1999".
MarineSpire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Militær