2. Eskadre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
2. Eskadre
L16 - ABSL.jpg
Aktiv 1. april 1992[1]
Land Danmark Danmark
Værn Søværnet
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Søværnskommandoen
Størrelse 12 skibe
Del af Forsvaret
Hovedkvarter Flådestation Korsør, Korsør
Kaldenavn(e) 2ESK
Hjemmeside Forsvaret.dk/2ESK
Ledere
Chef 2. Eskadre KD Anders Friis

2. Eskadre (2ESK) er direkte underlagt Søværnskommandoen og er en af Søværnets tre eskadrer. 2. Eskadre er geografisk fordelt mellem Flådestation Korsør og Flådestation Frederikshavn. Eskadren ledes af en kommandør, som i det daglige har ca. 30 medarbejdere i staben som omfatter operativt og teknisk personel.

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

Eskadren består organisatorisk af tre skibsdivisioner (Division 21, 22, 23) som føres af en administrativ stab.

2. Eskadre består af Søværnets primære kampenheder, der deltager i internationale operationer samt i NATO's stående flådestyrker. Når skibe fra eskadren sejler i de danske farvande deltager de også i de opgaver der primært hører under 3. Eskadre, såsom eksempelvis søredning eller suverænitetshævdelse.

Opgaver[redigér | rediger kildetekst]

2. Eskadre har ansvar for at uddanne og opstille enheder til internationale og nationale operationer, som skal bidrage til løsning af Søværnets del af Forsvarets samlede opgavekompleks herunder:

  • Maritime sikkerhedsoperationer, herunder anti-pirateri, humanitære operationer samt kapacitetsopbygning.
  • Internationale operationer i hele NATO alliancens opgavespektrum i og uden for NATO område.
  • Enheds- og typeuddannelse.
  • Koordinations- og kontrolansvar for at sikre opretholdelse af det pålagte beredskab.

2. eskadre stabens opgaver er at administrere alle eskadrens skibe og fartøjer på områderne økonomi, bemanding, uddannelse og træning samt skibenes anvendelse og vedligeholdelse.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Eskadren i sin nuværende form blev etableret 1. januar 2019 ved implementeringen af nyordning for forsvaret jf. Forsvarsforliget 2018-2023. Tidligere har 2. eskadre bestået af en lang række divisioner bl.a. divisionerne for Diana-klassen, Niels Juel-klassen, Flyvefisken-klassen, Willemoes-klassen og Daphne-klassen. I dag er det kun Diana-klassen (division 31) som er aktiv, og tilhører nu 3. eskadre efter implementeringen af nyordningen.

Før nyordningen skete den seneste strukturændring i 2. Eskadre d. 1. januar 2001 ved sammenlægningen af den tidligere 2. Eskadre (fregateskadren) og 4. Eskadre (torpedobådseskadren).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]


MarineSpire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Militær