Lyngby Radio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lyngby Radio
Reersø Radiomodtager
Reersø Radiomodtager
Aktiv 1. januar 2015 (1917)
Land Danmark Danmark
Rolle Kystradiostation
Overordnet myndighed JRCC
Placering Bagsværd
Kaldenavn Lyngby Radio
Kaldesignal OXZ
Lyttevagt VHF kanal 16 (156,8 MHz)
2182 KHz

Lyngby Radio er i dag Forsvarets center for fjernbetjening af kystradiostationer i Danmark samt andre maritime radioforbindelser til danske skibe og arbejder i tæt samarbejde med JRCC i Århus i forbindelse med nød- il- og sikkerhedsmeldinger.

Lyngby Radio har fast lyttevagt på VHF kanal 16 og HF 2182 KHz samt en række lokale arbejdskanaler.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1917 overtog Post og Telegrafvæsnet (P&T) Valdemar Poulsens og Peder Oluf Pedersens forsøgstation nær Bagsværd Sø. Forsøgsstationen blev i 1923 benyttet til forsøg med spredning af nyheder per radio. I de følgende år fik radioen sit gennembrud i Danmark som massemedie, og stationen ved Bagsværd Sø blev senere til navnkundige Lyngby Radio med kaldesignalet OXZ. Tjenesten forblev hos P&T og efterfølgende TDC frem til 31. december 2014 hvor staten hjemtog opgaven til Forsvaret. [2]

Lyngby Radio fandt hurtigt ud af, at sendere og modtagere skulle være langt fra hinanden for at undgå forstyrrelser, men det er mange år siden. Derfor blev Skamlebæk Radio (OXT) (sender) og Reersø Radio (modtager) oprettet for at sende og modtage i HF båndet. De bliver nu fjernbetjent af Lyngby Radio (OXZ).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 55° 45′ 57″ N, 12° 28′ 31″ Ø