Aalbæk Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aalbæk Station
Aalbaek Station 2009 ubt.JPG
Overblik
Land Danmark
Stationstype Krydsningsstation
Adresse Stationsvej 21
9982 Ålbæk
Kommune Frederikshavn Kommune
Jernbane Skagensbanen
Nabostationer Bunken Station, Napstjært Station Rediger på Wikidata
Forkortelse Ålb
Åbningsdato 1890[1]
Takstzone 57
Perron(er) 2
Perronspor 2
Transport
Operatører Nordjyske Jernbaner[2]
Togforbindelser Lokalbane
Oversigtskort
Aalbæk Station i 1975

Ålbæk Station – eller Aalbæk Station – er en dansk jernbanestation beliggende i byen Ålbæk 21 km sydvest for Skagen og 20 km nord for Frederikshavn.

Ålbæk Station ligger på Skagensbanen mellem Skagen og Frederikshavn. Stationen åbnede i 1890.[1] Den betjenes i dag af tog fra jernbaneselskabet Nordjyske Jernbaner, der kører hyppige lokaltog mellem Skagen og Frederikshavn.[2]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Stationen åbnede ved banens start 24. juli 1890 og havde fra starten både krydsningsspor og læssespor. Sidesporet blev benyttet til godstransport indtil 1994, i de sidste mange år udelukkende til transport af militært udstyr fra de omkringliggende militære anlæg.

I starten af 1930'erne var stationsbygningen i så dårlig stand, at man valgte at erstatte den med den nuværende. Den blev tegnet af Ulrik Plesner, der havde været banens arkitekt siden 1913, og det blev hans sidste opgave inden han døde i 1933. I 1978-79 blev lokalerne udbygget og moderniseret, ikke mindst af hensyn til Postvæsenet. Stationsbygningen rummer nu 2 boliger. I 2006 blev stationen renoveret med ny perron og nyt venteskur.

Hjørring-Aalbæk Jernbane[redigér | redigér wikikode]

I starten af 1900-tallet opstod der planer om en bane mellem Hjørring og Aalbæk med en sidebane fra Vellingshøj til Hirtshals.[3] Banestrækningen blev også vedtaget i den store jernbanelov af 27. maj 1908, men da denne indeholdte hele 51 baneforslag, og der maksimalt måtte gives 4 eneretsbevillinger om året, lod Hjørring-Aalbæk Jernbane (HA) vente på sig. Først i 1915 kom eneretsbevillingen.[4]. Efter Første Verdenskrig var der stor arbejdsløshed, og Hjørring-Aalbæk Jernbane og Hjørring Kommune sendte arbejdsløse i gang med forarbejdet på strækningen til Hirtshals. I 1923 blev resten af arbejdet udliciteret, da Hirtshals Havn var bygget, og Hirtshalsbanen åbnede i 1925. Den oprindelige hovedstrækning til Aalbæk spøgte dog fortsat flere gange, men blev endeligt droppet i 1954.[3] Usikkerheden om Hjørringbanen var årsag til at Ålbæk først så sent fik sin rigtige stationsbygning.[5]

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Stationen betjenes af Nordjyske Jernbaner, der foruden Skagensbanen driver Hirtshalsbanen, Vendsysselbanen og Aalborg Nærbane.[2] Så man kan fra Ålbæk køre til Skagen den ene vej og uden togskift helt til Skørping via Frederikshavn, Hjørring og Aalborg den anden vej.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b "Skagensbanen". Nordjyllands Jernbaner. Hentet 8. november 2020. 
  2. ^ a b c "Om Nordjyske Jernbaner". Nordjyske Jernbaner. Hentet 8 November 2020. 
  3. ^ a b Thomassen, P.; Wilcke, B. (1965). Hjørring-Aalbæk og Hirtshalsbanen 1925 - 18. december - 1965. Hellerup: Dansk Jernbane-Klub. 
  4. ^ Jensen, Niels (1976). Nordjyske jernbaner. København: J. Fr. Clausens Forlag. 
  5. ^ Nordjyllands jernbaner, aldrig byggede: Hjørring – Aalbæk

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Ålbæk
Zone 57

  Foregående station     Nordjyske Jernbaner     Efterfølgende station  
Skørping - Skagen
mod Skagen
Hjørring - Skagen
Myldretid
mod Skagen