Ålbæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ålbæk
Aalbaek 2009 ubt x.JPG
Ålbæk
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: Aalbæk - lysets landsby (Aalbæk - village of light)
Region: Region Nordjylland
Kommune: Frederikshavn Kommune
Sogn: Råbjerg Sogn
Postnr.: 9982 Ålbæk
Demografi
Ålbæk by: 1.481[1] (2015)
Kommunen: 60.377[1] (2015)
 - Areal: 648,6 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.ålbæk.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 57°35′32″N 10°24′29″E / 57.59222°N 10.40806°Ø / 57.59222; 10.40806

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ålbæk (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Ålbæk)


Ålbæk eller Aalbæk ligger på Skagen Odde i det nordligste Vendsyssel. Byen ligger inderst i Ålbæk Bugt - Kattegat og har givet navn til bugten. Byen var oprindeligt et fiskerleje og har i dag en charmerende fiskeri- og lystbådehavn.
Byen har 1.481 indbyggere (2015)[1]. Indbyggertallet i byen og oplandet øges kraftigt i ferier og helligdage. Gæsterne ferierer i de store sommerhusområder der ligger både nord og syd for byen, i feriehuse i byen, på en af de tre campingpladser der ligger i kort afstand fra byen, ombord på deres både i havnen eller som gæster på byens Kro Aalbæk gl. Kro.

Øst for byen ligger Ålbæk Bugt - Kattegat.
Nord og syd for byen strækker gode badestrande sig - Ålbæk Strand. De hvide sandstrande og det klare rolige vand giver optimale forhold for badegæster. Strandene er kendt for, at være yderst børnevenlige, idet der sjældent er stærk strøm, der er ren sandbund uden sten og oftest relativt lavt og klart vand. Ydermere må der ikke køres i bil på strandene, hvilket gør det trygt og roligt at færdes der for både børn og voksne. Strandene ved Ålbæk har gennem mange år haft det blå flag. Vesterhavet ligger kun ca. 7 km nordvest for byen og giver borgere, såvel som gæster, i byen mulighed for, at kombinere oplevelser ved det rolige Kattegat med oplevelser ved det, ofte, mere rå Vesterhav.
Vest for byen, grænsende helt op til byskiltet, ligger Ålbæk Klitplantage. Plantagen giver rig mulighed for vandreture, løb, moutainbiking og ridning på de til formålet anlagte stier. Vest for plantagen ligger et stort områder der i ældre tid var en meget stor sø Gårdbo Sø, området er i dag afvandet, men der er fortsat mulighed for at opleve et rigt fugleliv, idet, gæs, svaner, traner m.v. på træk opholder sig i store flokke i området.

Byen har folkeskole til 9. klasse, børnehave, lægehus med læge og tandlæge og apoteksudsalg.
Der er, byens størrelse taget i betragtning, et meget stort udvalg af specialbutikker, ligesom der er to dagligvareforretninger
Byen har et rigt kultur- og foreningsliv, med mulighed for at engagere sig for alle aldersgrupper.
Skagensbanen går gennem byen og fra Aalbæk station, midt i byen, kører toget til henholdsvis Skagen og Frederikshavn på ca. 20 minutter. Fra Frederikshavn er der let adgang til offentlig transport videre i Danmark.


I kort afstand fra byen ligger bl.a.:
vandreklitten Råbjerg Mile
Ørnereservatet
Kandestederne
Golfklubben Hvide Klit


Ålbæk ligger i Frederikshavn Kommune i Region Nordjylland. Byen er beliggende i Råbjerg Sogn (Horns Herred).

Afstand til: Skagen 21 Km
Frederikshavn 21 Km
Hirtshals 31 Km
Hjørring 41 Km


Byens historie[redigér | redigér wikikode]

Ålbæk benævnes 1638 Olbech. I perioden 1970 til 2006 lå Ålbæk i Skagen Kommune, Nordjyllands Amt.

Lysets Landsby[redigér | redigér wikikode]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ålbæks slogan "Lysets Landsby" blev første gang præsenteret på et borgermøde i byen i november 2014. Sloganet blev udviklet og præsenteret af borger i Ålbæk Mads Hardahl-Haugaard på baggrund af den proces, de ideer og drøftelser der havde været på to forudgående borgermøder. Borgermøderne blev en realitet, idet en gruppe af borgere, på byens vegne, søgte om deltagelse i Distriktudvalget i Frederikshavn Kommunes pilotprojekt for udvikling af landsbyplaner. Gruppen af borgere, kaldet Initiativgruppen Ålbæk, blev skabt i forbindelse med Frederikhavns Kommunes offentliggørelse af planer vedrørende skolelukninger.
I starten af 2015 designede Rumdesigner mdd Hanne Lind-Bonderup på opfordring fra Initiativgruppen et logo til sloganet. Logoet blev drøftet og godkendt i Initiativgruppen, i Ålbæk Handelsstandsforening og i ålbæk ny turistforening. Slogan og logo blev taget i brug medio marts 2015.

Begrundelse[redigér | redigér wikikode]

Naturen[redigér | redigér wikikode]

Ålbæk ligger centralt på Skagen Odde. Området har danmarksrekorden i antallet af solskinstimer - med Bornholm på andenpladsen. De norske fjelde gør, at Skagens Odde har sol i så mange timer. Føneffekten skaber et skyfrit område over den nordligste del af jylland. Desuden giver det et særligt lys, at der er så kort afstand til havet på begge sider af kysten, ydermere giver sandet genskin på stranden.

Selv om Danmark er et lille land, er der forskel på dagens længde inden for landets grænser. Ved sommerjævndøgn, som er årets længste dag, mærkes forskellen tydeligst. Ophold på Skagen Odde giver således på dette tidspunkt 40 til 50 minutters mere med lys end ophold ved Gedser. Skagen Odde og dermed Ålbæk er således et af de bedste steder i Danmark når det gælder oplevelsen af sol og lyse nætter.

Kulturen[redigér | redigér wikikode]

Man nåede på borgermøderne i Ålbæk frem til følgende fælles vision for Landsbyplan 2014:

Gennem nærvær og fællesskab bevares og udvikles Ålbæks natur-, sundheds-, og kulturværdier til glæde for borgere og gæster.

Sloganet "Lysets Landsby" signalerer med ordet "Lyset" bl.a.:
positivitet, tro og håb f.eks. i forhold til mulighed for at bevare og udvikle et godt og trygt børneliv, tro og håb i forhold til at bevare egen og medborgeres sundhed og trivsel i kraft af og ved engagement i deres ophold i byen, udvikling og inovation, fokus på bevarelse af naturværdier, tro på bevarelse og udvikling af handel og erhverv i byen.
Med ordet "Landsby" signaleres bl.a.:
autencitet, nærvær og fællesskab, tryghed og ønske om, at bevare et samfund der fungerer året rundt, hvor familier bosætter sig, hvor man har en god og tryg alderdom og hvor dagliglivet leves til glæde for borgere i og omkring byen, men også til glæde for de der gæster byen mere eller mindre fast.

Natur[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Aalbæk Havn[redigér | redigér wikikode]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ålbæk Havn blev etableret og åbnet i 1930 og er i dag en fiskeri- og lystbådehavn. Havnen er hjemsted for skibsværftet Aalbæk Værft. Beliggende på havnen er en mindre glasfibervirksomhed.
Ca. 75 lystbåde og 25 fiskefartøjer er hjemmehørende i havnen.

Foreninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Skagen Fyr Stub
Denne artikel om geografi i Frederikshavn Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi