Manchester City F.C.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ardwick AFC)
Spring til navigation Spring til søgning
Manchester City F.C.
Etihad Stadium.jpg
Klubdetaljer
Fulde navn Manchester City Football Club
Kaldenavn(e) The Citizens, Sky Blues, City
Grundlagt 1880 som St. Mark's (West Gorton)
16. april 1894 som Manchester City
Hjemmebane Etihad Stadium
Manchester,
Kapacitet 55.000 tilskuere
Formand Khaldoon Al Mubarak
Manager Pep Guardiola
Liga 2019-20 Premier League
Liga 2018-19 Premier League, 1.
Andet
Websted http://www.mancity.com/
Kit left arm mancity1920h.png
Spilledragt
Kit body mancity1920h.png
Kit right arm mancity1920h.png
Spilledragt
Kit shorts mancity1920h.png
Spilledragt
Kit socks mcfc1920hlong.png
Spilledragt
Hjemmebane
Kit left arm mancity1920a.png
Spilledragt
Kit body mancity1920a.png
Kit right arm mancity1920a.png
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Udebane
Kit left arm mancity1920t.png
Spilledragt
Kit body mancity1920t.png
Kit right arm mancity1920t.png
Spilledragt
Kit shorts mancity1920t.png
Spilledragt
Spilledragt
3. valg

Nuværende sæson

Manchester City Football Club er en engelsk fodboldklub baseret i byen Manchester og spiller i den bedste engelske fodboldrække, Premier League.

Klubben blev oprindeligt dannet i 1880 som St. Marks (West Gorton), men derefter blev klubbens navn til Ardwick AFC i 1887, før man til sidst ændrede klubbens navn endnu engang til det nuværende Manchester City F.C. i 1894.

Klubben har vundet Premier League fem gange, FA Cuppen fem gange, League Cuppen to gange, samt den europæiske Cup Winners' Cup én gang.

Hjemmekampene bliver spillet på City of Manchester Stadium som har en kapacitet på 55.097 tilskuere, hvilket blev klubbens hjemmebane i 2003, da klubben førhen havde spillet deres hjemmekampe på Maine Road siden 1923.

Manchester City er en af verdens rigeste og mest populære fodboldklubber og blev i 2016-2017 kåret som den femte mest økonomisk værdifulde fodboldklub af magasinet Forbes.

Derudover er det en af de mest vindende og ældste klubber i engelsk klubfodbold.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Klubbens mest succesrige periode var i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne, da klubben vandt flere store trofæer under ledelsen af manager Joe Mercer og hans assistent Malcolm Allison, og med store aktører på banen som Colin Bell og Francis Lee.

Som de fleste andre engelske fodboldklubber har Manchester City rødder i arbejderklassen. I England var industrialiseringen i fuld gang i 1870´erne og 1880´erne. Med støtte fra den lokale kirke St. Mark´s dannede nogle ansatte i industrien i 1880 en fodboldklub i området West Gorton i det sydøstlige Manchester. Faktisk var klubben en udløber af den lokale cricketklub. Fodboldklubben fusionerede, blev splittet igen, skiftede navn og flyttede flere gange inden man dannede Ardwick FC i 1887. Året hvor man også flyttede ind på Hyde Road. Lige ved siden af banen lå Hyde Road Hotel.

Frem til 1896 tjente en mindre del af denne bygning som omklædningsrum og administrationskontor. I 1888 skabtes i England verdens første professionelle turnering. Den havde deltagelse af 12 klubber fra Midt- og Nordengland - dog ikke fra Manchester. Men i 1892 oprettede man 2. division og her kom Ardwick med fra starten. I 1894 gik Ardwick konkurs, men genopstod umiddelbart efter under navnet Manchester City. Det var også på dette tidspunkt, at man for første gang optrådte i lyseblå trøjer og hvide bukser. I 1899 lykkedes det City at rykke op i 1. division. Ardwicks og Citys tilhængere var protestanter, hvorimod Newton Heath (senere Manchester United), der blev dannet af en gruppe jernbanearbejdere, havde mange fans i de katolske miljøer. Dette religiøse skel mellem City og United blev efterhånden udvisket.

Citys historie er fyldt med op- og nedture. Overraskelser og skuffelser. Ustabilitet har præget klubben gennem tiderne. City har ofte svigtet sine tilhængere, men kan alligevel fremvise en stor og trofast fanskare.

City havde en fin periode i slutningen af 60´erne med navne som Colin Bell, Francis Lee og Mike Summerbee. Under træner-duoen Joe Mercer og Malcolm Allison vandt City både mesterskab, FA Cup, Liga Cup og Europa Cup for pokalvindere i perioden 1968-70.

I perioden 19762011 vandt klubben ikke noget betydeligt trofæ. Klubbens tilbagegang førte til nedrykning to gange på tre år i slutningen 1990'erne, hvilket betød at klubben et år var nede og vende i den tredjebedste engelske række. Klubben har dog siden genvundet fordums styrke og er nu igen oppe på det niveau, hvor klubben har tilbragt størstedelen af sin hidtidige historie.

I 2008 blev Manchester City opkøbt af Abu Dhabi United Group for 210 millioner pund. Dette medførte at Manchester City inden transfervinduet lukkede, nåede at sætte ny britisk transferrekord da klubben købte brasilianske Robinho i Real Madrid for 32,5 millioner pund og samtidig havde helt nye økonomiske midler til rådighed.

Klubben hentede i 2009 Carlos Tevez hos lokalrivalen Manchester United hvilket var meget kontroversielt, da det var et skifte fra Manchester United til Manchester City og at han på det tidspunkt var en stor profil for Manchester United. Dette skifte var symbolsk for hvem Manchester City nu kunne tiltrække og tiden derefter viste at dette kun var starten.

I 2011 hentede klubben Sergio Aguero fra Atlético Madrid, som sidenhen er gået hen og blevet klubbens alletiders topscorer med over 200 mål.

I 2012 vandt klubben mesterskabet, hvilket sidenhen er gået hen og blevet et af de mest mindeværdige øjeblikke i Premier Leagues historie. På forhånd så mesterskabet ud til at være forholdsvist sikkert på den sidste kampdag, da de skulle møde Queens Park Rangers og vinde. Forud for kampen var pointtallet lige med Manchester United. Det var først i det allersidste af tillægstiden at Manchester City sikrede sig sejren. Her scorede Sergio Aguero det afgørende mål til en sejr på 3-2.

Den 13. maj 2013 (præcis et år efter Citys sejr over QPR) blev manager Roberto Mancini fyret efter en skuffende sæson, hvor man røg ud af Champions League allerede i gruppespillet, mesterskabet blev tabt tidligt til Manchester United, og to dage før fyringen havde man sensationelt tabt FA Cup-finalen til Wigan.

Den 14. juni 2013 blev chileneren Manuel Pellegrini ansat som Mancinis afløser på en treårig kontrakt. I Manuel Pellegrini første år i klubben formåede han at vinde "The Double" altså det engelske mesterskab og pokalfinalen. Han var også den første manager i historien, som fik Manchester City videre fra gruppespillet i Champions League, hvor de blev slået ud af spanske F.C Barcelona og i sæsonen 15/16 nåede at slå franske Paris Saint-Germain for at avancere sig blandt de bedste fire i turneringen.

Den 1. februar 2016 blev Pep Guardiola ansat som ny træner. Senere vandt Pep Guardiola det engelske mesterskab med klubben i 17/18-sæsonen.

Rivalisering[redigér | redigér wikikode]

Manchester Citys største rival er naboerne fra Manchester United. Kampen mellem disse er kendt som The Manchester-derby og er en lokal kamp mellem de to største klubber i Manchester.

De to klubber har igennem fodboldhistorien ikke kun kæmpet om herredømmet i England, men også lokalt i byen. Manchester United har rent sportsligt haft mere succes end Manchester City, men Manchester City har til trods for store op- og nedture formået at bevare en stor fanbase i Manchester by, og har i Manchester en mindst ligeså stor fanbase som United - hvis ikke større. Heriblandt mange kendisser fra Manchester såsom de to brødre fra Oasis og Johnny Marr fra The Smiths.

Trøjesponsorer[redigér | redigér wikikode]

Manchester City's tidligere og nuværende trøjesponsorerater:

 • Saab (1982–84)
 • Philips (1984–87)
 • Brother (1987–99)
 • Eidos (1999–2002)
 • First Advice (2002–04)
 • Thomas Cook (2004–07)
 • Etihad Airways (2009–)

Manchester City's tidligere og nuværende trøjedesignere:

 • Umbro (1974–97, 2009–13)
 • Kappa (1997–99)
 • Le Coq Sportif (1999–2003, 2007–09)
 • Reebok (2003–07)
 • Nike (2013–2019)
 • Puma (2019-)

Brand[redigér | redigér wikikode]

Manchester City har 8,5 millioner følgere på Instagram og 1,4 millioner abonnenter på YouTube

Hymne[redigér | redigér wikikode]

Sangen "Blue Moon" er Manchester City-supporternes mest yndede sang. Næst efter Liverpools "You´ll Never Walk Alone" er det nok den mest kendte klubsang i engelsk fodbold. Manchester City-supporterne har brugt den siden 1989. Den stammer helt tilbage fra 1934 og er skrevet af Richard Rogers og Lorenz Hart. Sangen (med en anderledes tekst) kunne høres første gang med Shirley Ross i filmen Manhattan Melodrama fra maj 1934. Lorenz Hart omskrev på opfordring teksten til en mere kommerciel romantisk udgave - dvs. den tekst vi kender i dag. I januar 1935 blev sangen for alvor kendt, da den blev udgivet af Brunswick Records med Connee Boswell & Victor Young Orchestra. Sangen er gennem årene blevet indspillet af en lang række kunstnere, bl.a. Glenn Miller, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Nat King Cole, Elvis Presley, The Mavericks og Chris Isaak. Begrebet blå måne betegner i den moderne betydning den anden fuldmåne i samme måned. Der går 29,5 døgn fra en fuldmåne til den næste, hvilket vil sige, at to fuldmåner i samme måned gennemsnitligt forekommer med ca. to et halvt års mellemrum. På engelsk bruger man desuden betegnelsen Blue Moon om en sjælden begivenhed.

Sangens tekst:

Manchester Citys damehold[redigér | redigér wikikode]

Manchester City har et stærkt damehold - stiftet i 1988 under navnet Manchester City Ladies. I 2012 blev City Ladies en mere integreret del af klubben. Kvinderne kunne nyde godt af flere penge og bedre faciliteter. Truppen blev efterfølgende væsentligt forstærket.

I 2014 skiftede Manchester City Ladies navn til Manchester City Women Football Club og i 2016 vandt klubben sit første engelske mesterskab.

Senest har danske Nadia Nadim skrevet en to-årig kontrakt med City.

Siden 2015 har kvinderne spillet sine hjemmekampe på City Academy Stadium med plads til 7.000 tilskuere.

Danske fodboldspillere i Manchester City[redigér | redigér wikikode]

Titler[redigér | redigér wikikode]

Liga[redigér | redigér wikikode]

 • Mesterskaber (6): 1937, 1968, 2012, 2014, 2018, 2019
 • 1. Division/2. Division (7): 1899, 1903, 1910, 1928, 1947, 1966, 2002

Cup[redigér | redigér wikikode]

 • FA Cup (6): 1904, 1934, 1956, 1969, 2011, 2019
 • Liga Cup (6): 1970, 1976, 2014, 2016, 2018, 2019
 • FA Community Shield (5): 1937, 1968, 1972, 2012, 2018

Europæisk[redigér | redigér wikikode]

 • Europa Cup for pokalvindere (1): 1970

Doubles[redigér | redigér wikikode]

 • 1969–70: League Cup and European Cup Winners' Cup
 • 2013–14: League and League Cup
 • 2017–18: League and EFL Cup

Spillerne[redigér | redigér wikikode]

Nuværende spillertrup[redigér | redigér wikikode]

Oversigten er opdateret til og med 25. januar 2019[1]
Nr. Position Spiller
1 Chile MM Claudio Bravo
2 England FO Kyle Walker
3 Brasilien FO Danilo
5 England FO John Stones
7 England AN Raheem Sterling
8 Tyskland MI İlkay Gündoğan
9 Brasilien AN Gabriel Jesus
10 Argentina AN Sergio Agüero
14 Frankrig FO Aymeric Laporte
15 Frankrig FO Eliaquim Mangala
17 Belgien MI Kevin De Bruyne
18 England MI Fabian Delph
19 Tyskland MI Leroy Sané
Nr. Position Spiller
20 Portugal MI Bernardo Silva
21 Spanien MI David Silva (anfører)
22 Frankrig FO Benjamin Mendy
25 Brasilien MI Fernandinho
26 Algeriet MI Riyad Mahrez
30 Argentina FO Nicolás Otamendi
31 Brasilien MM Ederson
32 England MM Daniel Grimshaw
34 Holland FO Philippe Sandler
35 Ukraine MI Oleksandr Zinchenko
47 England MI Phil Foden
49 Kosovo MM Arijanet Muric

Udlejede spillere[redigér | redigér wikikode]

Nr. Position Spiller
29 Colombia Marlos Moreno (AN) (Udlejet til Flamengo)
75 Spanien Aleix García (MI) (Udlejet til Girona)
76 Spanien Manu García (MI) (Udlejet til Toulouse)

Ungdomstruppen[redigér | redigér wikikode]

Nr. Position Spiller
38 Brasilien Douglas Luiz (MI)
39 England Jack Harrison (MI)
45 Nigeria Chidiebere Nwakali (MI)
50 Spanien Eric García (FO)
51 Spanien Nabil Touaizi (AN)
52 England Kean Bryan (MI)
57 Frankrig Aaron Nemane (MI)
58 England Charlie Oliver (FO)
59 Kosovo Bersant Celina (MI)
62 England Brandon Parker (MI)
64 England Joel Latibeaudiere (FO)
66 Spanien Iker Pozo (MI)
72 England Tom Dele-Bashiru (MI)
Nr. Position Spiller
73 Argentina Benjamín Garré (AN)
74 England Luke Bolton (AN)
77 England Cameron Humphreys (FO)
80 Schweiz Lorenzo Gonzalez (AN)
84 Wales Rabbi Matondo (AN)
85 Ghana Thomas Agyepong (AN)
86 England Ash Kigbu (FO)
88 Ghana Collins Tanor (MI)
89 England Taylor Richards (MI)
90 Irland Tyreke Wilson (FO)
__ Holland Philippe Sandler (FO)
__ Serbien Luka Ilić (MI)
__ England Ian Carlo Poveda (AN)

Klubrekorder[redigér | redigér wikikode]

 • Ligarekord sejr – 11–3 mod Lincoln City (d. 23. Marts 1895, flest mål scoret) 10–0 mod Darwen (d. 18. February 1899, største måldifference)
 • FA Cup-rekord sejr – 12–0 mod Liverpool Stanley (d. 4. October 1890)
 • Liga rekordnederlag – 0–8 mod Burton Wanderers (d. 26. December 1894), 0–8 mod Wolverhampton Wanderers (d. 23. December 1933), 1–9 mod Everton (d. 3. September 1906), 2–10 mod Small Heath (d. 17. Marts 1893)
 • FA Cup rekordnederlag – 0–6 mod Preston North End (d. 30. Januar 1897), 2–8 mod Bradford Park Avenue (d. 30. Januar 1946)
 • Højeste hjemmetilskuertal – 84,569 mod Stoke City (d. 3. Marts 1934) (hvilket stadig er engelsk rekord)
 • Flest liga optrædener – 561 + 3 sub, Alan Oakes 1958–76
 • Flest optrædener i alt – 676 + 4 sub, Alan Oakes 1958–76
 • Flest mål scoret – 204, Sergio Agüero 2011–
 • Flest mål i en sæson – 38, Tommy Johnson 1928–29
 • Rekordtransfer sum betalt – 60 millioner pund til Leicester City for Riyad Mahrez, Juli 2018
 • Rekordtransfer sum modtaget – 25 millioner pund fra Leicester City for Kelechi Iheanacho, August 2017
 • Flest point i én Premier League sæson - 100 point, 2018

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Squads: Mens' team". Manchester City F.C. Hentet 22. juli 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]