Arktisk Kommando

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arktisk Kommando
Arktisk Kommandos.svg
Aktiv 31. oktober 2012
Land Grønland Grønland
Færøerne Færøerne
Danmark Danmark
Værn Værnsfælles
Myndighedsniveau II
Overordnet myndighed Forsvarskommandoen
Størrelse ~40 militært og civilt ansatte
Del af Forsvaret
Hovedkvarter Nuuk, Grønland
Kaldenavn(e) AKO
Regimentsbælte AKO Reg belt.png
Ledere
generalmajor (FLV) Stig Østergaard Nielsen[1]

Arktisk Kommando er en myndighed i det danske Forsvar. Arktisk Kommandos primære opgave i fredstid er at sikre rigsfællesskabets suverænitet ved at overvåge området omkring Færøerne og Grønland. Kommandoen løser endvidere opgaver som fiskeriinspektion, søredningstjeneste, patienttransport og andre opgaver af samfundsmæssig karakter.

Som følge af Forsvarsforlig 2010-2014 blev det besluttet at nedlægge de to kommandoer, Færøernes Kommando og Grønlands Kommando og erstatte dem med den værnsfælles Arktisk Kommando. Kommandoen skal fungere som forbindelsespunkt og koordinator i samarbejdet mellem Forsvaret og de lokale myndigheder.[2]

Arktisk Kommando er fysisk placeret på to primære lokaliteter:

  • Nuuk[3] Hovedkvarter med 36 civile og militære ansatte bliver placeret i Royal Greenlands tidligere domicil. Der blev oprindeligt foreslået tre lokaliteter til placeringen: Nuuk, Narsarsuaq eller den nuværende lokalitet for Marinestation Grønnedal (Kangilinnguit) – her faldt valget på Nuuk.
  • Thorshavn[4] Forbindelseselement Færøerne (FEF) lejer sig ind i samme bygning som bliver benyttet af MRCC Tórshavn/Tórshavn Radio og den færøske beredskabsstyrelse "Tilbúgvingarstovnur Føroya". Placeringen her betyder et styrket beredskab og bedre koordination mellem de civile og militære myndigheder og opgaver. I alt er der fire militære og en civilt ansat i elementet.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]