Bellinge Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bellinge Kirke
Bellinge Kirke.jpg
Bellinge Kirke
Generelt
Opført ca. 1300
Geografi
Adresse Kirkelundvej 18, Bellinge, 5250 Odense SV
Sogn Bellinge Sogn
Pastorat Brændekilde-Bellinge Pastorat
Provsti Hjallese Provsti
Stift Fyens Stift
Kommune Odense Kommune
Eksterne henvisninger
www.bellingekirke.dk

Bellinge Kirke ligger i Odenseforstaden Bellinge ca. 10 km SV for Odense Centrum (Region Syddanmark). Indtil Kommunalreformen i 2007 lå den i Fyns Amt, og indtil Kommunalreformen i 1970 i Odense Herred (Odense Amt).


En trækirke på stedet blev o.1300 afløst af den nuværende murstenskirke. Der er ingen spor af nord og syddør, hvorfor det må antages, at kirken har haft indgang fra vest. Vinduerne mod syd er oprindelige men dog noget udvidede. Skibets nordmur har formodentlig aldrig haft vinduer. I det hele taget virker det ikke, som om kirken er blevet ændret før tilføjelsen af tårnet i sengotisk tid. Der er spor af en vestindgang i tårnet. Først senere, men stadig i sengotisk tid, er våbenhuset mod syd blevet tilføjet formodentlig samtidig med etablering af den nuværende indgang fra syd ind i tårnfaget. Kirken er muligvis indviet til Sankt Georg.

Kirkens indre er præget af en del kalkmalerier, der ifølge en indskrift er fremstillet af Ebbe Olesen og Simon Pedersen i 1496. I en visitatsbog fra 1589 beordrer biskop Jakob Madsen, at kalkmalerierne skal overkalkes, og i 1596 konstaterer man, at overkalkningen har fundet sted. I koret fandt man i 1883 delvist ødelagte malerier bl.a. en scene, der kunne tolkes som Forklarelsen på Bjerget. Korets kalkmalerier blev atter overkalket og er ikke siden afdækket, man ved ikke med bestemthed, hvor Forklarelsen findes, da restaureringsrapporten er ret ufuldstændig. I 1886 afdækkede Kornerup skibets kalkmalerier og restaurerede dem. I 1928 afrensede Lind kalkmalerierne for Kornerups opmaling og genopmalede dem efter tidens principper. Ved den lejlighed blev kalkmalerierne behandlet med det såkaldte Carlsberg-præparat, en væske som skulle beskytte kalkmalerierne ved senere afrensninger. Væsken havde imidlertid den virkning, at opmalingen bliver fikseret og kan ikke fjernes, så man må nu acceptere den opmaling som Lind forestod i 1928. Bl.a. malede man ved den lejlighed en stor prinsesse til Sankt Georg på tårnfagets nordvæg. Man har senere fundet den lille prinsesse som man har opmalet, derfor har Sankt Georg og Dragen nu to prinsesser. I 1958 blev kor og tårnhvælv genrestaureret af Lind. Nyeste restaurering og rensning fandt sted 1992-94.

På korets nordvæg ses draperimaling. Alterbordet er af munkesten og er beklædt med træpanel fra 1595. Altertavlen er fra 1525, i midterfeltet ses Korsbæringen omgivet af kirkefædrene (ikke evangelisterne som det fejlagtigt står på altertavlen), på fløjene ses de 12 apostle. Prædikestolen bærer årstallet 1626. I tårnrummet ses en læsepult fra 1400-tallet med indskriften: "Ingen kender smerten som Jesus, Guds søn – Jesus hjælp os, Amen."

Den romanske granitfont er muligvis fra den tidlige trækirke.


Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 55°20′0.3″N 10°18′49.6″Ø / 55.333417°N 10.313778°Ø / 55.333417; 10.313778

KirkeStub
Denne artikel om en kirke er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion