Gravand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gravand
Han
Han
Hun
Hun
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 LC da.svg
Ikke truet (IUCN 3.1)[1]
Status iucn3.1 reg-VU-da.svg
Sårbar (DKRL)[2]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Anseriformes (Andefugle)
Familie Anatidae (Egentlige andefugle)
Slægt Tadorna
Art T. tadorna
Videnskabeligt artsnavn
Tadorna tadorna
(Linnaeus, 1758)
Kort
Gravandens udbredelse: Gul: Sommer Blå: Vinter Grøn: Hele året.
Gravandens udbredelse:
Gul: Sommer
Blå: Vinter
Grøn: Hele året.
Hjælp til læsning af taksobokse

Gravanden (latin: Tadorna tadorna) er en andefugl, der dels findes udbredt i Nordvesteuropa og dels fra middelhavsområdet og videre østover gennem Centralasien. I Danmark er gravanden en ret almindelig ynglefugl med 2000-3000 par (2000), men var inden den blev totalfredet i 1922 temmelig sjælden. Den yngler især ved strandenge og placerer sin rede i f.eks. rævegrave eller hule træer. Ynglebestanden er vurderet som sårbarden danske rødliste.[2]

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Gravanden er med sine omkring 61 cm på størrelse med en lille gås. Fjerdragten er ens for de to køn, men hunnen er mindre end hannen og den har desuden en mindre knop ved næbroden end hannen. Fuglen er overvejende hvid med mørkegrønt hoved, der kan virke sort på afstand, kraftigt rødt næb, et bredt kastaniebrunt bånd over brystet, og sorte skulder- og svingfjer. Der er desuden en sort stribe på bugen, der ses bedst på overflyvende fugle. De sorte svingfjer og brystbåndet er også nemme at erkende i flugten. Ungfugle mangler det brune brystbånd og den sorte stribe på undersiden. De er desuden hvide omkring næbbet og på forsiden af halsen, men gråbrune på oversiden af hovedet og bag på halsen. Skulderfjerene er også lysere end hos de voksne. De sorte svingfjer er ikke så skarpt aftegnede, og vingen har hvid bagkant.

Adfærd[redigér | redigér wikikode]

Gravanden graver huller til reder i brinker og skrænter, men den kan også ruge i kaninhuller og rævegrave, selvom der stadig er kaniner eller ræve tilbage. Det siges, at gravænderne hvirvler sand i øjnene på ræven, hvis den bliver for nærgående. Gravanden bygger ikke nogen egentlig rede, men samler kun lidt mos, løv, strå og rigeligt med dun. I juni lægger den 8-9 store, tykskallede hvide æg, som under rugningen antager en gullig tone.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Tadorna tadorna rødlistestatus og globalt udredelseskort på iucnredlist.org hentet 29. januar 2021
  2. ^ a b Gravand Den danske rødliste, bios.au.dk hentet 29. januar 2021
Gravand, hun med to unger.
Tadorna tadorna