Vibe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Vibe (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Vibe)
Vibe
Kiebitz am Ufer.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Charadriiformes
(Mågevadefugle)
Underorden Charadrii
Familie Charadriidae
(Brokfugle)
Slægt Vanellus (Viber)
Art V. vanellus
Videnskabeligt artsnavn
Vanellus vanellus
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse
Vanellus vanellus

Viben (latin: Vanellus vanellus) er en vadefugl, der yngler i Europa og Asien. I Danmark findes den på strandenge eller græsarealer med kreaturer, f.eks. på marsken ved Vadehavet, men trækker sydpå om vinteren. Tidligere var viben meget almindelig i Danmark, men den er gået kraftigt tilbage i det 20. århundrede på grund af landbrugets ændrede dyrkningsformer med bl.a. færre græsarealer.

I Danmark kaldes Vanellus vanellus blot "vibe", men der findes mere end tyve andre vibe-arter i resten af verden.

Udseende og stemme[redigér | redigér wikikode]

Viben er omkring 30-32 centimeter, det vil sige som størrelsen på en due. Den kendes bedst på den sort-grønne fjerdragt, og fjertoppen, øverst på fuglens hoved. Kønnene er næsten ens af udseende. Stemmen er karakteristisk og kan gengives som kiiuviit-vit-vit.

Adfærd[redigér | redigér wikikode]

Allerede i midten af februar kommer viben til Danmark fra især Spanien og Frankrig. Viben yngler over hele landet. Om foråret udføres en akrobatisk, tumlende flugt over yngleområdet. De normalt 4 æg er olivengrønne med sorte pletter og lægges i april. Eventuelt senere kuld i maj, juni eller juli indeholder kun 2-3 æg. Vibens rede er en fordybning i vegetationen, som den laver med kroppen og fødderne. Den lever af insekter, edderkopper og små snegle.

Stormen Inga[redigér | redigér wikikode]

Under stormen "Inga" i januar 2005 [1] blev omkring 2.000 viber blæst tværs over Nordsøen halvanden måned før tiden. Den helt ekstreme vestenvind rev en mængde fuglearter, der normalt ikke findes i Norden om vinteren, med sig og slyngede dem fra sig langsmed Norges kyst. Med en fart på over 100 km/t blev 2.000 viber blæst fra Storbritannien over til Norge. Allerede 12. januar, dagen efter "Ingas" hærgen, blev de første tre viber opdaget på Utsira; og 13. januar eksploderede det med mere end 1.000 observationer. Viben kan have prøvet at undvige stormområdet, men blevet overmandet af den stærke vind. Normalt vender viben tilbage til Norge i slutningen af februar, da de er afhængige af frostfri jord for at kunne grave insekter op. [2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ https://nn.wikipedia.org/wiki/Ekstremv%C3%AAret_Inga
  2. ^ "Inga blæste 2.000 viber til Norge", Aftenposten, 20. januar 2005

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: