Drosselrørsanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Drosselrørsanger
Bevaringsstatus

Ikke truet  (IUCN 3.1)[1]

Kritisk truet  (DKRL)[2]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes (Spurvefugle)
Familie Acrocephalidae
Slægt Acrocephalus
Art A. arundinaceus
Videnskabeligt artsnavn
Acrocephalus arundinaceus
(Linnaeus, 1758)
Kort
Udbredelses af A. arundinaceus     Yngleområde      træk      raste og vinterkvarter
Udbredelses af A. arundinaceus     Yngleområde      træk      raste og vinterkvarter
Synonymer
Turdus arundinaceus Linnaeus, 1758
Acrocephalus turdoïdes[3]
Hjælp til læsning af taksobokse

Drosselrørsanger (Acrocephalus arundinaceus) er en spurvefugl, der har sin hovedudbredelse i det meste af Europa syd for Danmark, i Nordafrika og i store dele af Asien. Arten ligner rørsanger, men er med sine 19 centimeter større og har en tydelig øjenbrynsstribe.

Den yngler i store rørskove og ses sjældent, men har en karateristisk sang. Til forskel fra rørsanger er sangen i et dybere toneleje og den synger kun i korte afsnit på 3-5 sekunder, der næsten altid afsluttes med et kara-kara-ki eller lignende. Den lever af insekter og i mindre grad også af småfisk og krebsdyr. Ligesom andre sangere overvintrer drosselrørsanger i Afrika.

Drosselrørsanger er en sjælden ynglefugl i Danmark, og er i det øvrige Skandinavien, Storbritannien og Irland manglende eller meget sjælden. I rørskove foretrækker den de dele, der har de kraftigste rør, hvilket ofte er dem, der vender ud mod vandet. Den er regnet som kritisk truetden danske rødliste 2019.[2]

Acrocephalus arundinaceus
Cuculus canorus canorus + Acrocephalus arundinaceus

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Acrocephalus arundinaceus Arkiveret 4. september 2020 hos Wayback Machine på iucnredlist.org hentet 25. december 2020
  2. ^ a b Drosselrørsanger Arkiveret 11. august 2020 hos Wayback Machine på bios.au.dk hentet 25. december 2020
  3. ^ For instance in Gould, John (1873). The Birds of Great Britain. Vol. II. s. Plate LXXII (and accompanying text). Arkiveret fra originalen 12. januar 2021. Hentet 9. januar 2021.. See also: Digital Collections, The New York Public Library. "(still image) Acrocephalus turdoïdes. Thrush-Warbler., (1862 - 1873)". The New York Public Library, Astor, Lennox, and Tilden Foundation. Arkiveret fra originalen 13. januar 2021. Hentet 17. juli 2019.