Kirkeugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kirkeugle
Udstoppede kirkeugler Århus Naturhistoriske Museum. Foto: Malene Thyssen
Udstoppede kirkeugler
Århus Naturhistoriske Museum.
Foto: Malene Thyssen
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Strigiformes
(Ugle-ordenen)
Familie Strigidae
(De egentlige ugler)
Slægt Athene
Art A. noctua
Videnskabeligt artsnavn
Athene noctua
Scopoli 1769
Kort
Kirkeuglens udbredelse
Kirkeuglens udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Kirkeugle (Athene noctua) kan blive cirka 21-23 centimeter fra hoved til hale og er dermed Danmarks mindste ugle – kun på størrelse med en drossel. Den har et vingefang på cirka 50-56 centimeter. Den har ligesom de øvrige ugler et rundt og ret fladt hoved og brede, afrundede vinger. Selve kroppen har også en afrundet form, på grund af dens løse fjerdragt, benene er forholdsvis lange og halen er kort. Kirkeuglens skrig lyder lidt som en kattekilling, der mjaver.

Kirkeuglen sidder om dagen ofte på en hegnspæl, hvorfra den jager gnavere, småfugle, insekter, orme og snegle. Uglen kan "muse" som en tårnfalk og fange insekter i luften.

I naturen yngler kirkeuglen i hule træer, ellers holder den til ved åbent land. Med mennesket er andre tiltrækkende redesteder opstået, som ved gårde og i kirketårne. Efterhånden som kirketårnene i Danmark er blevet lukket til i de senere år, er uglen blevet en meget fåtallig ynglefugl i Danmark. Danmark ligger på nordgrænsen for kirkeuglens udbredelsesområde og den er derfor afhængig af, at have steder hvor den kan søge ly for kulden. I dag findes den kun vest for Storebælt, på Fyn og øerne er den næsten helt forsvundet. Dog er den spottet enkle gange på Sjælland og ca. 2 km udenfor Himmelev, Roskilde, er der et uglepar, som har ynglet fast gennem de seneste 10-11 år. De lever i et stor hult træ, hvilket er ideelt for dem. Bestanden tæller i 2011 kun cirka 55 par.

Kirkeuglen var Athenes hellige fugl i den græske mytologi.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: