Bruger:Tøndemageren/Sletningspolitik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er en officiel politik for den danske Wikipedia – en bredt accepteret standard, alle brugere skal følge. Du må gerne ændre denne side efterhånden som det bliver nødvendigt, men vær sikker på at det afspejler konsensus. Er du i tvivl, så brug diskussionssiden.
Genveje:
WP:DP
WP:DEL
WP:DELETE
Denne side i en nøddeskal
Administratorer har mulighed for at slette artikler og andre Wikipediasider fra offentlig visning, og for at gendanne sider der tidligere var slettet. Disse muligheder bliver udført i henhold til vedtagne paragraffer og retningslinjer, og konsensus i fællesskabet. Der er ofte alternativer til sletning.

Wikipedias sletningspolitik beskriver, hvordan sider, der ikke opfylder de relevante kriterier for indholdet af encyklopædien, identificeres og fjernes fra Wikipedia. På Wikipedia slettes mange sider hver dag gennem processerne beskrevet nedenfor.

Sletning af en Wikipedia-artikel fjerner den aktuelle version og alle tidligere versioner fra offentlig visning. Sidetømning kan udføres (eller fjernes) af enhver bruger, men kun administratorer kan udføre sletning, se slettede sider og omgøre ("fortryde") enhver sletning. Alle sådanne handlinger (bortset fra visning) registreres i sletningsloggen, og sletningsstatistikker registreres ved WP:Sletningsstatistik. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er konsesus om at slette en side, vil administratorer normalt ikke slette den.

Årsager til sletning[redigér | rediger kildetekst]

Årsager til sletning inkluderer, men er ikke begrænset til, følgende (under forudsætning af, at forbedring eller sletning af et krænkende afsnit, hvis det er praktisk, foretrækkes frem for sletning af en hel side):

  1. Indhold, der opfylder mindst et af kriterierne for hurtig sletning
  2. Krænkelse af ophavsret og andet materiale, der krænker Wikipedia's ikke-frie indholdskriterier
  3. Vandalisme, inklusive inflammatoriske omdirigeringer, sider, der kun findes for at undgå forskelle i emnet, patentering eller vrøvl
  4. Annoncering eller anden spam uden noget relevant eller encyklopædisk indhold (men ikke en artikel om et annoncerelateret emne)
  5. Indholdsspam (medmindre en fusion eller omdirigering er passende)
  6. Artikler, der umuligt kan tilskrives pålidelige kilder, herunder neologismer, originale teorier og konklusioner og artikler, der i sig selv er hoaxes (men ikke artikler, der beskriver bemærkelsesværdige hoaxes)
  7. Artikler, hvor grundige forsøg på at finde pålidelige kilder til at verificere dem er mislykkedes
  8. Artikler, hvis emner ikke overholder den relevante notabilitetsretningslinje ( WP:N, WP:GNG, WP:BIO, WP:MUSIC, WP:CORP, og så videre)
  9. Artikler, der overtræder Wikipedia's politik for biografier om levende personer
  10. Overflødige eller på anden måde ubrugelige skabeloner
  11. Kategorier, der repræsenterer overkategorisering
  12. Filer, der er ubrugte, forældede eller overtræder den ikke-frie politik
  13. Al anden brug af artikel-, skabelon-, projekt- eller bruger-navnerummet der er i strid med den etablerede separate politik for det navneområde
  14. Ethvert andet indhold, der ikke er egnet til en encyklopædi

Alternativer til sletning[redigér | rediger kildetekst]

Redigering og diskussion[redigér | rediger kildetekst]

Hvis redigering kan forbedre siden, skal dette ske i stedet for at slette siden. Vandalisme af en sides indhold kan tilbageføres af enhver bruger.

Tvister om sideindhold behandles normalt ikke ved at slette siden, undtagen i alvorlige tilfælde. Indholdsproblemerne skal drøftes på den relevante diskussionsside, og andre metoder til bilæggelse af tvister skal først bruges, f.eks. Liste på Wikipedia:Anmodninger om kommentarer til yderligere input. Sletningsdiskussioner, der virkelig er uafklarede indholdstvister, kan lukkes af en ikke-involveret redaktør og henvises til diskussionssiden eller et andet passende forum.

Hvis en artikel om et bemærkelsesværdigt emne alvorligt svigter verificerbarheden eller neutrale synspunktpolitikker, kan den reduceres til en stub eller helt slettet ved konsensus hos WP:AfD . Voldgiftsudvalget har emne-forbudte redaktører, der af flere omgange har skabt partiske artikler.

Uenighed om en politik eller retningslinje behandles ikke ved at slette den. Tilsvarende kan problemer med en upassende brugerside ofte løses gennem diskussion med brugeren.

Tagging[redigér | rediger kildetekst]

Der kan føjes en række tags til artikler for at bemærke problemet. Mærker er dog ikke beregnet som permanente løsninger; de er beregnet til at advare læserne og tillade interesserede redaktører let at finde og løse problemerne. Mærker er vist her. Nogle af de mere almindelige inkluderer:

Sider med forkerte navne kan ganske enkelt omdøbes via procedure for sideflytning. Navnekonflikter drøftes på artiklenes diskussionssider eller oplistes på flytteforslag.

Vær opmærksom, når du tilføjer tags til biografier om levende personer . Visse tags er kendt for at producere WP:OTRS- klager fra artiklens emne - for eksempel {{notability}}, fordi det kan fortolkes som Wikipedia, der afsætter en dom. Nominering af artiklen til sletning, så der hurtigere kan opnås enighed, er et alternativ. [[Kategori:Sletningsforslag]] [[Kategori:Sider uden gennemgået oversættelser]]