Coca-Cola Zero

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-arrow.svg Dublerede artikler
Artiklerne Coca-Cola, Coca-Cola Cherry, Coca-Cola Life, Coca-Cola Light, Coca-Cola Light Lemon, Coca-Cola Vanilla, Coca-Cola Zero ser ud til at beskrive, eller at være påfaldende nært beslægtet med The Coca-Cola Company. (Siden juni 2016)
Du er velkommen til at diskutere synspunktet, gå igang med en sammenskrivning, eventuelt først ved at benytte Skabelon:Sammenskrives.
Coca-Cola Zero
Lata de Coca Cola zero.jpg
Coca-Cola Zero på dåse
Type Cola, sodavand
Producent The Coca Cola Company
Oprindelsessted USA
Introduceret 2005; 12 år siden (2005)
Farve Caramel E-150d
Relaterede Coca-Cola (Rød)

Coca-Cola Zero er ligesom Coca-Cola Light ikke tilsat sukker, heraf navnet 'Zero'. Sødestofferne i 'zero' skulle minde mere om smagen af rigtig sukker end i andet light sodavand[Kilde mangler].

Markedsføring[redigér | redigér wikikode]

Coca-Cola Zero blev lanceret i Danmark d. 15. januar 2007 efter at være blevet lanceret i store dele af verden i 2006. Blandt andet på grund af Carlsbergs markedsføring blev Coca-Cola Zero hurtigt en succes[Kilde mangler]. Markedsføringen af Coca-Cola Zero er tydeligvis rettet mod mænd, imens Coca-Cola Light virker mere neutral eller direkte markedsført til kvinder[Kilde mangler].

I dag er Danmark det land i verden, hvor der bliver drukket mest Coca-Cola Zero per indbygger[Kilde mangler].

Helbredsvirkninger[redigér | redigér wikikode]

Coca-Cola Zero anses for at være et sundere alternativ til den almindelige Coca-Cola. Sødemidlet aspartam er imidlertid et ret omdiskuteret produkt i medicinske kredse[Kilde mangler], og ét studie udført på rotter har vist en sammenhæng mellem indtagelse af stoffet og fremkomsten af visse kræftformer.[1] Dog er der ikke fundet et kausalt link mellem asparatam og cancer[2],[3], hvilket også betyder at både American Cancer Society afviser asparatam som en risiko[4], samt den danske Fødevarerstyrelse[5].

Omvendt ser det ud til, at i hvert fald forbindelsen til udvikling af kræft er tilbagevist. Endvidere skulle det være aldeles uskadeligt at indtage aspartam så længe man holder sig under den fastsatte grænseværdi på 40 mg/kg kropsvægt per dag.[6] Indholdet af aspartam i en Coca Cola Zoro er 58mg per 240 ml, som cirka svarer til 80mg pr. dåse.[7]

I beregningen af aspartams helbredsmæssige effekter har aspartam fra andre kilder som for eksempel nogle slags tyggegummi og frugtyoghurt, sukkerfrit slik og bolcher, light syltetøj, nogle slags is, desserter, og nogle slanke- og diabetesprodukter også indflydelse. [8]

Forsøg tyder på at kunstige sødestoffer kan virke stimulerende på ens sult, således at man spiser mere, når man indtager sukkerfri sodavand[9] Et andet ankepunkt i relation til sundheden omkring sukkerfri cola, er at disse indeholder så store mængder fosforsyre, at de giver syreskader på tænderne.[10]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.