Diskussion:Acai-bær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Flytteforslag[redigér wikikode]

Jeg foreslår artiklen flyttet til Kålpalme, som er planten, hvorpå acai-bærrene vokser. I andre sammenhænge beskriver vi også bær/frugter under de planter, hvorpå de dannes - det gælder også på engelsk: en:Açaí palm. Jeg foreslår brug af navnet kålpalme - se denne henvisning: [1]. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 26. feb 2013, 13:19 (CET)

Flytteforslag: Acai-bær

Se evt. på Wikipedia:Flytteforslag

I februar 2013 mente Bruger:Amjaabc at Acai-bær bør flyttes til Kålpalme - se også Diskussion:Acai-bær. --Steen Th (diskussion) 11. feb 2014, 16:05 (CET)

 • Symbol move vote.svg Flyt - jeg burde have lavet flytteforslaget dengang, men jeg står i hvert fald stadig ved det. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 11. feb 2014, 23:13 (CET)
 • Symbol comment vote.svg Kommentar - Det bliver en ændring af indhold i artiklen... dvs der skal bruges tid til en omskrivning. Ellers vil jeg følge op på alle flytteforslag, de enten bliver udført eller diskuteret. --Steen Th (diskussion) 12. feb 2014, 16:34 (CET)
 • Symbol move vote.svg Flyt - Fin ide, det er også sådan det står på en:wiki. Toxophilus (diskussion) 2. nov 2014, 20:22 (CET)
Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Ingen protester i 9 måneder, derfor flyttet til Kålpalme. Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 18. nov 2014, 17:33 (CET)

Sammenskrivningsforslag: Kålpalme skrives ind i Acai

Baggrund[redigér wikikode]

Den nuværende artikel Kålpalme blev oprettet i 2013 under navnet Acai-bær. Den handler om frugten på palmearten Euterpe oleracea. Kort efter oprettelsen foreslog @Bruger:Amjaabc at flytte artiklen til Kålpalme (Se Diskussion:Kålpalme). Flytteforslaget blev vedtaget og gennemført.

Jeg synes at navnet kålpalme er uheldigt her fordi det navn ifølge Ordbog over Danmarks plantenavne af Johan Lange, udgivet af Det danske Sprog- og Litteraturselskab 1959-1961 bruges navnet om adskillige palmearter hvis unge blade spises. Følgende arter nævnes i ordbogen:

 • Oreodoxa oleraca (denne art angives som hovedbetydning som navnet kålpalme, men den kaldes derforuden også vestindisk kålpalme. NB: enwiki bruger navnet Roystonea oleracea om arten)
 • Areca catechu samt andre uspeciferede Areca-arter
 • Euterpe edulis
 • Euterpe oleracea
 • Livistona australis (som kaldes også australsk kålpalme)

Jeg har ikke kunnet finde et entydigt dansk navn for palmen, men frugten kaldes acai aller acai-bær i adskillige dansksprogede internetkilder.

Der er for nogle måneder siden oprettet en dublet-artikel med navnet Acai.

Forslag[redigér wikikode]

Da jeg ikke bare vil ignorere et allerede vedtaget flytningsforslag, foreslår jeg følgende til erstatning for det gamle forslag:

 1. Kålpalme sammenskrives med Acai
 2. De mange påstande uden kildeangivelse i de 2 artikler dokumenteres om muligt eller fjernes
 3. Den resulterende artikel beholder navnet Acai
 4. Kålpalme omskrives til en artikel om palmer som har spiselige blade. (De spiselige blade kaldes i øvrigt for palmekål).

Mvh. Kartebolle (diskussion) 17. jul 2016, 23:39 (CEST)

 • Symbol merge vote.svg Sammenskriv mv. jf. indledningen. Mvh. Kartebolle (diskussion) 17. jul 2016, 23:50 (CEST)
 • Symbol merge vote.svg Sammenskriv - Ja, det er oplagt at de skal sammenskrives. Det er tydeligt at kålpalme ikke kun bruges om arten Euterpe oleracea, så et andet navn må findes, og acai er vist udmærket.--Weblars (diskussion) 18. jul 2016, 11:22 (CEST)
 • Symbol comment vote.svg Kommentar Måske skal den ene artikel slettes og den anden revideres. Jeg vil gerne høre Bruger:Sten først. I hvert fald overholder ingen af artiklerne standarden for botanik-artikler, og var det bare spørgsmålet om at få den smidt på kunne jeg sagtens gøre det, men
  • Der bør vel være en artikel om Euterpe oleracea - og den skal måske hedde Acai eller Acai palme, der er jeg ikke sikker
  • Der bør vel være en artikel som Acai bær ligesom vi mange andre steder har forskellige gastronomiske og botaniske artikler om hhv. frugt og plante.
  • Om der skal være en artikel om kålpalme ved jeg ikke - jeg ser det tilsyneladende dækker flere arter, så måske - måske ikke
  • Vil lige bemærke at "palmekål" er noget helt 3. - rent faktisk en kål der ser lidt palmeagtig ud - som dog hos nogen forhandlere omtalt som kålpalme
--Honymand (diskussion) 18. jul 2016, 19:18 (CEST)
 • Ja, jeg kan se at palmekål også er variant af grønkål (se f.eks. havenyt.dk) hvilket jeg ikke før var opmærksom på. Vi bør nok have flertydigsider for både kålpalme og palmekål. Kartebolle (diskussion) 19. jul 2016, 08:27 (CEST)
 • Præcis! Jeg tænker to flertydighedsartikler, en ordentlig botanisk artikel for "Acai palme" og måske en om bærrene - eller det kan være en del af botanik-artiklen. --Honymand (diskussion) 19. jul 2016, 18:41 (CEST)
 • Honymand har gjort mig opmærksom på denne diskussion. Det forekommer mig, at hans konklusion er udmærket, så den tilslutter jeg mig. Se i øvrigt mit svar angående denne knude af sprogforbistring her. --Sten Porse (diskussion) 19. jul 2016, 19:46 (CEST)
Indsætter lige svaret fra Bruger:Sten her
Hej Honymand, Palme-Kål har det botaniske navn Brassica oleracea var. palmifolia, altså "den palmebladede variant af den køkkenanvendelige kål". Kål-Palme skal hedde Euterpe oleracea (= "den køkkenegnede euterpe"), men der findes også en Caribisk Kålpalme (Roystonia oleracea) og en Kål-Palmetto (= "Sabal palmetto"). Så vidt de navne. Acai-bærret er en stenfrugt, som kommer fra Kålpalmen (Euterpe oleracea), så det rette, danske navn for planten er altså Kål-Palme. Alle oplysninger har jeg fra Arnklit, Jensen og Jensen: Plantenavne. Dyrkede og vilde planter, 2007, ISBN 978-87-9131-935-8.
Mvh. --Sten Porse (diskussion) 19. jul 2016, 19:38 (CEST)
Det var fint med ekstra information, men jeg tror ikke, at forfatterne til bogen Plantenavne. Dyrkede og vilde planter (2007) har valgt det rigtige navn til Euterpe oleracea, altså "Kålpalme". Behandlingen af plantenavne er grundigere i Ordbog over Danmarks plantenavne, der blev nævnt i indledningen. Jeg mener snarere at navnene i bogen fra 2007 skal opfattes som et velmenende ønske om en utvetydig navngivning af planter end det er et billede af hvilke navne der faktisk anvendes. Derfor synes jeg stadig at acai eller måske acaipalme er det bedste navn for Euterpe oleracea.--Weblars (diskussion) 20. jul 2016, 12:42 (CEST)
 • Symbol merge vote.svg Sammenskriv Jamen så vil jeg bare tilslutte mig sammenskrivning - mener dog at den resulterende artikel skal hedde Acaipalme --Honymand (diskussion) 20. jul 2016, 17:45 (CEST)


Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Der skal laves følgende artikler
 • Acaipalme om planten Euterpe oleracea - dette skal være en standard botanisk artikel og reelt en flytning af artiklen Acai
 • Der skal også gerne være noget om Acai bær - enten som del af ovenstående artikel eller som en selvstændig artikel med fokus på bærrenes ernæringsmæssige egenskaber
 • kålpalme - flertydighedsartikel
 • palmekål - flertydighedsartikel; måske redirect til ovenstående
--Honymand (diskussion) 10. okt 2016, 20:03‎ (CEST)