Diskussion:Kongerækken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Liste Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Liste på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Emblem-star.svg Artiklen Kongerækken har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 39, 2016.
Stock post message.svg Huskeliste for Kongerækken: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Exquisite-folder html.png
  • Denne artikel er blandt dem, som har været vist flest gange på den danske Wikipedia. Du kan derfor være med til at højne Wikipedias brugervenlighed ved at forbedre denne artikel.
  • Har du specifikke kommentarer til artiklens indhold eller detaljerede forslag til ændringer og tilføjelser, bedes du skrive dem her på denne diskussionside.

Se også Diskussion:Kongerækken/Arkiv2003-07


Åstal i kongerækken.[redigér wikikode]

Hvorfor står der at Hardeknud I var konge fra 892-903? Jeg har dog skrevet eller 917-947. Men jeg vil gerne vide hvorfor det står der. 77.212.165.149 11. sep 2009, 19:27 (CEST)

Fejl i afsnit[redigér wikikode]

Afsnittet "Konger førend Gorm den gamle" stemmer ikke helt overens med det der står i danske sagnkonger. Nogen kommentarer? 4. okt 2009, 14:59 (CEST) (skrev 77.212.165.149 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Danske Monarker, layout-ændring[redigér wikikode]

Grafen Danske Monarker er anbragt uhensigtmæssigt, kan den ikke flyttes ud til højre, hvordan? --Ultraman 17. dec 2009, 13:31 (CET)


Den grafiske tavle[redigér wikikode]

Nr. 17 er angivet som Knud 6., men må være Knud 5., korrekt?

Desuden er der ikke tale om lige linje fra Christian 3. til Frederik 7., da Christian 8. ikke var søn af forgængeren Frederik 6. (skrev 86.52.27.46 (diskussion • bidrag) 17. jan 2010, 18:29. Husk at signere dine indlæg.)

Ændring fra bruger: Bøgelund[redigér wikikode]

Bruger: Bøgelund har lavet en ændring som medtager dronningerne kongerne var gift med (og frillerne) - og jeg synes faktisk det vil være en fordel, så måske bør vi også medtage dette. Indlægget var godt nok placeret under den anden liste, så jeg gendanner lige. Kongerækken 26. apr 2010, 17:32 (CEST)

Ny anetavle.[redigér wikikode]

Dronningerne er godt nok også med på den gamle anetavle, dog ikke som links. Men som IP 86.52.27.46 skriver, så er der visse fejl, som man ikke lige umiddelbart kan rette op på. Desuden er listen ikke fuldendt. Skulle der være visse unøjagtigheder i Bøgelunds opstilling, kan du og jeg gå direkte ind og tilrette det. Helt sikkert, at vi bør have den nyeste udgave indlagt. Kvalitet 4. maj 2010, 13:57 (CEST)

Jeg synes somsagt ovenfor at det er en fordel at have dronningerne med, men Bøgelunds ændring var placeret under den liste vi havde i forvejen. Enten skal vi have den nye liste eller også skal vi have den liste vi havde i forvejen. Kongerækken 4. maj 2010, 18:09 (CEST)

Jeg har lavet en ny kongerække med tabel som jeg har i sandkassen min her: Kongerækken - sandkasse. Den er baseret på den norske utgaven Liste over Danmarks monarker, hvor den er en god liste. Kunne det være en ide at sætte den inn her? Den trenger antagelig noe retting af sproget. Når det gelder den lange saken til højre, har vi sat den inn i egen artikel Tidslinje over danske monarker. Vennlig hilsen --Anne-Sophie Ofrim 10. aug 2010, 11:07 (CEST)
Du kunne vel blot sætte den ind lige over kilder og se hvad der sker. Det er under alle omstændigheder smukt arbejde. -- Mvh PHansen 10. aug 2010, 14:25 (CEST)
Da gør jeg det. :-) Tusen tak! Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 10. aug 2010, 14:40 (CEST)

Alder. Regeringstid[redigér wikikode]

Jeg vil foreslå at vi tilføjer den alder regenten opnåede - fx under rubrikken : Fratrådte/Død

Ret enkelt at beregne og tilføje? (jeg gør det gerne, hvis det er OK?)

og evt osse regeringstid...? (skrev CocktailHenning (diskussion • bidrag) 11. sep 2010, 22:52 (CET). Husk at signere dine indlæg.)

Tidlige konger → Jelling-dynastiet?[redigér wikikode]

Burde afsnittet "Tidlige konger" ikke hedde "Jelling-dynastiet"? Kongehuset bruger selv dette navn i deres kongerække (der plejer at være konsensus) under deres beskrivelse af Gorm den Gamle: … søn af Jellingdynastiets grundlægger, Knud 1. Hardeknud Svendsen… Er der en særlig grund til det andet navn? --Johan U (diskussion) 31. jul 2012, 15:11 (CEST)

Stamtræet[redigér wikikode]

Jeg tog stamtræet ud, da det var alt for stort til at man kunne navigere i det; man skulle scrolle helt ned til bunden for at kunne scrolle sidelæns. Jeg synes det er en glimrende idé med et stamtræ, men det skal implementeres bedre - måske med <timeline>? --Palnatoke (diskussion) 15. okt 2012, 21:38 (CEST)

Jeg har overvejet et stamtræ med bokse (ved hjælp af skabelon:stamtræ). Et udkast til toppen og bunden kan ses her. Er det en idé? Hvis det også bliver for langt, kan det evt. tredeles efter afsnittene i selve kongerækken; eller man kan fjerne alle søskende og kun tage kongerne med, så det slet ikke bliver nødvendigt at rulle sidelæns. (P.S. Jeg vil kun være på Wikipedia et par timer endnu. Derefter rejser jeg på efterårsferie til søndag eftermiddag.) --Johan U (diskussion) 17. okt 2012, 12:49‎ (CEST)

Engelske betegnelser[redigér wikikode]

Er der nogen der kan forklare mig hvorfor Engelsk Wikipedia benytter en masse underlige dynasti betegnelser for danske konger. Jeg har søgt på Encyclopædia Brittanica og i andre engelske leksika men ingen bruger de betegnelser som engelsk Wikipedia bruger. Har endda forsøgt at indsætte en kommentar om at man i Danmark regner alle før C1 som en stor familie, men den blev fjernet. (Jeg ved godt at jeg spørger til en anden sprog variant af Wikipedia, men dette er også et forsøg på at undgå at nogen skulle finde på at bruge disse betegnelser på dansk.)188.183.196.230 20. feb 2013, 10:00 (CET)

Måske kan grunden til de underlige kongehusnavne være, at englænderne synes, at der starter et helt nyt kongehus, når mandslinjen er brudt. Men da det åbenbart ikke er faste, vedtagne betegnelser, vil jeg foreslå at nogen skrev et indlæg på den engelske diskussionsside, så de engelsktalende brugere. kunne komme med en begrundelse for, hvorfor de kalder kongehusene som de gør. --Johan U (diskussion) 20. feb 2013, 16:00 (CET)

Artikelnavn[redigér wikikode]

Artiklen indledes med "Kongerækken er den officielle liste over danske regenter gennem tiderne" - og det er jo rigtigt; og det er egentlig ikke det, vi har her - her har vi "Danmarks regenter" (i betydningen 'statsoverhoveder'). Artiklen men navnet "Kongerækken" burde måske i stedet handle netop om listen som værk; at den begynder med Gorm har ikke altid været indlysende, og flere gange senere har der været mulighed for forskellige tolkninger, som kunne styrke den ene eller anden side i verserende konflikter. --Palnatoke (diskussion) 19. aug 2013, 18:17 (CEST)

Et par spørgsmål: Kan listen som værk overhovedet bære en selvstændig artikel? Og vil det ikke forvirre brugerne, hvis de under "Kongerækken" ikke finder selve listen? --Johan U (diskussion) 19. aug 2013, 20:59 (CEST)
Man bør naturligvis finde selve listen (og dens historiske udvikling) i artiklen "Kongerækken", og ja - den kan godt bære en artikel, men det kræver naturligvis en mængde kilder, som vi ikke nødvendigvis har til rådighed. --Palnatoke (diskussion) 19. aug 2013, 21:26 (CEST)