En håndfuld rug

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En håndfuld rug er en Agatha Christie krimi fra 1953 med Miss Marple i opklarerens rolle. Rigmanden, Rex Fortesque, der har opnået sin formue gennem tvilsomme investeringer, bl.a. i Sydafrika,[1] bliver myrdet og senere følger flere drab.

Plot[redigér | redigér wikikode]

Drabene følger handlingen i det engelske børnerim "Sing af song of sixpence." Christie må have været særlig glad for dette rim, idet to noveller med Hercule Poirot har titel efter linjer i dette rim. Spørgsmålet i romanen er, om der er tale om en sindssyg drabsmand, der er besat af rimet eller om anvendelsen af rimet er morderens spøg, som skal føre politiet på vildspor. Chefen for efterforskningen, kommisær Neele er mere kompetent og lydhør for Miss Marples teorier end sædvanligt; hun overbeviser ham om sagens rette sammenhæng , men der er ikke noget egentlig bevis mod morderen, før hun med posten modtager et afslørende brev med et fotografi af denne og et af ofrene.

Anmeldelser[redigér | redigér wikikode]

Anmelderne betegnede bl.a. denne roman som et eksempel på "hvor godt hun næsten altid skriver, denne kære gamle dekadente dødsrejsende" [2], mens en kendt biografi finder den under Christies normale standard i den klassiske periode, men dog en "god, underholdende læsning". [3]

Danske udgaver[redigér | redigér wikikode]

  • Carit Andersen (De trestjernede kriminalromaner, nr. 26); 1957.

Carit Andersen (De trestjernede kriminalromaner, nr. 43); 1969. Forum Krimi; 1985.

TV versioner[redigér | redigér wikikode]

Romanen er indspillet i en version fra 1985 med Joan Hickson i hovedrollen og senere af ITV med premiere 6. september 6, 2009, med Julia McKenzie som Miss Marple. Mens Hickson ofte nævnes som god i rollen som Miss Marple[4], er McKenzie mere omstridt, muligvis fordi plottene med hende i hovedrollen ofte er stærkt omskrevne.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Bemærk ligheden med Simeon Lee i Hercule Poirots jul.
  2. ^ Osborne (1982), s.171
  3. ^ Jf. Barnard (1980), s. 203
  4. ^ Agatha Christie's Miss Marple: A Pocket Full of Rye Reviews & Ratings – IMDb

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Barnard, Robert (1980): A Talent to Decieve, Fontana/Collins
  • Osborne, Charles (1982): The Life and Crimes of Agatha Christie,Collins (London)