Engelsk-zanzibariske krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Engelsk-zanzibariske krig
Sultanens harem efter bombardementet
Sultanens harem efter bombardementet
Dato 09:02–09:40 lokal tid, 27. august 1896
Sted Zanzibar
Resultat England vandt
Parter
Storbritannien England Zanzibar Zanzibar
Styrke
900 soldater fra den zanzibariske hær,
Royal Marines af ukendt styrke,
HMS Philomel,
HMS Thrush,
HMS Sparrow,
HMS Racoon,
HMS St George
2.800 mand,
HHS Glasgow
Tab
1 såret ca. 500 dræbte

Den engelsk-zanzibariske krig blev udkæmpet mellem England og Zanzibar 27. august 1896. Med en varighed på kun 38 minutter har den rekorden som den korteste krig, der er dokumenteret i historien.

Krigen brød ud, efter at sultan Hamad bin Thuwaini, som velvilligt havde samarbejdet med det britiske kolonistyre, var død 25. august, og hans nevø, Khalid bin Barghash havde grebet magten ved et statskup. Idet briterne havde en anden foretrukken kandidat, Hamud bin Muhammed, som de forventede ville være lettere at samarbejde med, beordrede de Khalid til at abdicere. Khalid nægtede og samlede i stedet en hær bestående af ca. 2.800 mand og sultanens tidligere bevæbnede yacht, H.H.S. Glasgow, der lå ankret op i havnen. Mens Khalids tropper tog fat på at befæste paladset, samlede Royal Navy fem krigsskibe i havnen foran paladset og landsatte mandskabsgrupper fra Royal Marines.

På trods af sultanens sidste øjebliks forsøg på at forhandle om fred via den amerikanske repræsentation på øen, åbnede de britiske krigsskibe ild mod paladset om morgenen 27. august, efter at det britiske ultimatum var udløbet klokken 9. Med paladset styrtende sammen omkring sig og stigende tabstal trak han sig hastigt tilbage til det tyske konsulat, hvor han fik tildelt asyl og herefter levede i Dar es Salaam, indtil han i 1916 blev pågrebet af briterne og landsforvist. Han fik senere opholdstilladelse i Mombasa, hvor han døde i 1925. Beskydningen stoppede efter 45 minutter, efter at Glasgow var sænket, og sammenstødet er siden blevet betegnet som historiens korteste krig. Målt på dræbte per sekund var denne krig næsten tre gange så blodig som anden verdenskrig.

Links[redigér | redigér wikikode]