Fjodor Dostojevskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fjodor M. Dostojevskij
19. århundrede
Dostoevskij 1876.jpg
Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij, 1876
Personlig information
Navn Fjodor M. Dostojevskij
Område Russisk litteratur
Fødsels­dato 11. november 1821(1821-11-11)
Fødested Мариинская больница для бедных[1], MoskvaRediger på Wikidata
Dødsdag 9. februar 1881 (59 år)
Dødssted Sankt PetersborgRediger på Wikidata
Gravsted Tikhvinskoje kirkegårdRediger på Wikidata
Statsborger Russiske KejserrigeRediger på Wikidata
Mor Maria Fiodorovna Dostoïevskaïa[2]Rediger på Wikidata
Ægtefælle Marija Dostojevskaja,
Anna DostojevskajaRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Litterær bevægelse symbolisme, kristen eksistentialisme
Påvirket af Nikolaj Gogol, Edgar Allan Poe, Friedrich Schiller, Charles Dickens, Michail J. Lermontov, Victor Hugo, Aleksandr Pusjkin, Hegel,
Har påvirket Knut Hamsun, Albert Camus, Sigmund Freud, Orhan Pamuk, Franz Kafka, James Joyce, Jack Kerouac, Friedrich Nietzsche, Jean-Paul Sartre, Marcel Proust, Ludwig Wittgenstein
Underskrift Fyodor Dostoyevsky Signature.svg
Eksterne henvisninger
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Vasilij Perov, Portæt afFjodor Dostojevskij, 1872, Tretjakovgalleriet.

Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij (russisk: Фёдор Миха́йлович Достое́вский, tr. Fjodor Mikhájlovitj Dostojévskij; født 11. november 1821 i Moskva, Det Russiske Kejserrige, død 9. februar 1881 i Sankt Petersborg, Det Russiske Kejserrige) var en russisk forfatter, bedst kendt for sine hovedværker Forbrydelse og straf, Idioten og Brødrene Karamazov.

Dostojevskij har bidraget væsentligt til verdenslitteraturen og var inspiration for blandt andre Nietzsche og Sartre[Kilde mangler] anses han af mange som en af forgængerne for den moderne, filosofiske retning eksistentialismen[Kilde mangler]. Dostojevskij er anerkendt for sine skildringer af den menneskelige psykologi ikke mindst i det 19. århundredes Rusland[Kilde mangler].

De unge år[redigér | redigér wikikode]

Dostojevskij var forældrende Mikhail og Maria Dostojevskijs 2. barn af syv. Dostojevskijs far var pensioneret militærkirurg og voldelig alkoholiker[3], som arbejdede som læge ved Mariinskijhospitalet for fattige i Moskva. Hospitalet lå i et af de værste områder i Moskva omgivet af kirkegårde for kriminelle, et psykiatrisk hospital og et børnehjem for forladte spædbørn. De omgivelser gjorde stort indtryk på den unge Dostojevskij, som senere beskrev de fattige og udstødtes skæbner og liv. Selv om hans forældre forbød det, tilbragte den unge Dostojevskij meget tid i hospitalshaven sammen med patienter og lyttede til deres barske historier.

Der er mange historier om Dostojevskijs fars voldelige behandling af sine børn. Det er dog ifølge Joseph Frank, som har skrevet en biografi om Dostojevskij, ikke Dostojevskijs egen far, der optræder i Brødrene Karamazov. Alt tyder på, at Dostojevskij og hans far havde et nogenlunde kærligt forhold.

I 1837 døde hans mor af tuberkulose, og Dostojevskij og hans bror blev sendt til et militærakademi for ingeniører i Sankt Petersborg. Hans far døde i 1839 midt i en ophidset diskussion med sine livegne bønder. Der opstod mistanke om, at bønderne havde myrdet ham. Sagen blev nøje undersøgt af myndighederne, men det endte med, at bønderne blev pure frikendt. Myndighederne konkluderede, at faderens ophidselse var årsag til et dødeligt slagtilfælde. Alligevel lever historien stadig, at det var bønderne, der myrdede faderen.

Sandsynligvis var det naboer, der skabte mistanken om de livegnes bønders forbrydelse, idet en domfældelse af bønderne kunne skabe muligheder for, at nabogodsejerne kunne erhverve faderens ejendom billigt. Den norske forfatter Geir Kjetsaa har i sin biografi Fjordor Dostojevskij – et digterliv meget omhyggeligt redegjort for hele forløbet om faderens død, og for ham er der ingen tivl om, at bønderne var uskyldige.

Eksil i Sibirien[redigér | redigér wikikode]

Dostojevskij blev i 1849 dømt til døden for revolutionær aktivitet: et medlemskab af den intellektuelle gruppe, Petrashevskycirklen. Gruppens formål var at diskutere litteratur og vestlig filosofi[4], hvilket ifølge zar Nikolaj 1. af Rusland udgjorde en trussel imod enevældet og det Russiske Imperium. Dødsdommen blev ændret til fængsel. Dostojevskij afsonede fire år i arbejdslejr i Sibirien fulgt af seks års tjeneste som soldat. Denne fængselsstraf præger hans forfatterskab, og Dødens hus er inspireret af hans tid i Sibirien.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Romaner
Noveller

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Navnet er anført på russisk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på hollandsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Biography of Dostoevsky – Early Years
  4. ^ Who Were the Petrashevtsy? Alan Kimball, University of Oregon

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Geir Kjetsaa, Fjodor Dostojevskij – et digterliv, Erichsen, 1986.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: