Misundelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Misundelse er en følelse, et ønske om at have en andens egenskaber, status, evner, anseelse eller ejendele[1]. Misundelse har ikke nødvendigvis med ting at gøre; det centrale er fornemmelsen af den anden er i en bedre situation end man selv er[2].

"Abels død" af Gustave Doré.

I den katolske tradition er misundelse (invidia) en af "de syv dødssynder" og betragtes som en synd, fordi den misundelige overser sine egne gaver og stræber efter den andens tilstand i stedet for at arbejde på sin egen åndelige forbedring[1].

Misundelse kan i en del situationer forveksles med griskhed, en anden dødssynd.

Misundelse kan være en drivkraft i mange menneskelige forhold, både privat og politisk.

Indenfor litteraturen er Biblens beretning om Kain og Abel fra 4. kapitel i Første Mosebog blandt de mest kendte historier om misundelse: De to brødre gør hver sit offer til "Herren", men Herren ser kun Abels offer hvorved Kain bliver "såre vred og gik med sænket hoved" og slår Abel ihjel.

Indenfor psykologien er Freuds ødipuskompleks en teori om de følelser et barn gennemgår i, hvad Freud kalder, det falliske stadie. Dette stadie går et barn igennem fra de er 3-5 år, og omhandler en seksuelt betonet kærlighed et barn føler for sin forældre af modsatte køn. Under dette stadie er barnets erogene zone deres Køn, og de er derfor interreseret i både deres egne genitalier, men også deres forældres. I følge Freud optræder misundelse kun hos piger, der grundet det falliske stadie ligger mærke til faderens penis og moderens vagina. Pigen vil opdage at hun ikke selv har en penis, og vil derfor blive misundelig på sin far.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

PsiStub
Denne artikel om psykologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.