Gribskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Gribskov (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Gribskov)
Nyudsprungne bøge i Gribskov.

Gribskov er en skov i Nordsjælland og Danmarks fjerdestørste skov. Den dækker et område fra Nødebo i syd til Esbønderup i nord og Esrum sø i øst til Alsønderup i vest. I alt er skoven på ca. 5.600 ha, hvilket gør den til en af Danmarks største skove, kun overgået af Silkeborg Skoven, Rold Skov og Klosterhede Plantage.

Gribskov indgår i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.[1]

I starten var Gribskov delt mellem kirken og kronen, men efter reformationen overgik hele området til kongen. Denne brugte, frem til 1700-tallet, mest området til jagt og græsning for heste fra det berømte Frederiksborg Stutteri. Herefter begyndte skovdriften at få større betydning end jagt og græsning.

Ordet grib i Gribskov er en gammel dansk betegnelse, der f.eks. i gribsjord angiver et areal, som ikke ejes af nogen bestemt, altså oprindelig en form for fællesskov. I den nordøstlige del af skoven, omkring Esbønderup, ses et velbevaret fossilt kulturlandskab. Her lå tidligere landsbyen Sibberup Vang (også kaldet Sibberup). Skoven ligger i Gribskov Kommune og Hillerød Kommune.

På Multebjerg, skovens højeste punkt, lå en af Flyvevåbnets radarstationer. Den bedste udsigt i skoven er fra Fruebjerg, der ligger nær Gadevang i skovens vestligste del.

Gribsø[redigér | redigér wikikode]

Store Gribsø
Udsigt over Gribsø, med tog fra Gribskovbanen i baggrunden.
Udsigt over Gribsø, med tog fra Gribskovbanen i baggrunden.
Overblik
Land Danmark
Kommuner Gribskov og Hillerød
Oplandsareal 120 ha
Overfladeareal 10,0 ha
Middeldybde 4,8 m
Maks. dybde 11 m
Vandvolumen 484.000 mio m³
Vandspejlskote Ca. 50 m over DNN

I skovens sydvestlige del ligger (Store) Gribsø, der har et areal på ca. 10 hektar, ca. 500 meter øst for søen ligger Lille Gribsø, der faktisk er en mose med lidt åbent vand.

Et sagn om søen fortæller, at den er bundløs, og at dette er på grund af Guds vrede. Sagnet siger, at der engang lå et nonnekloster på stedet. Nonnerne var imidlertid mere interesserede i munkene oppe i Esrum Kloster end Gud, og derfor åbnede jorden sig og opslugte klosteret, som blev ved med at synke, og således opstod søen. Det siges bl.a., at man i stille aftener stadig kan høre klosterets klokker ringe nede fra dybet.

Selv om søen med sit mørke vand ser bundløs ud, er forklaringen, at Gribsø en såkaldt dystrof sø. Dette betyder, at den både er sur og har et meget højt indhold af humusstoffer, dvs. delvist omsatte organiske stoffer i meget små partikler, der i større mængder farver vandet brunt. Derfor kan man ikke se søens bund, selv om søen på det dybeste sted kun er 11 meter dyb. Søen har ingen direkte tilløb og heller ingen afløb, og vandet opholder sig således i gennemsnit i søen i 2,3 år. Da man byggede Frederiksborg Slot ved Hillerød, førtes vand fra Gribsø gennem en gravet kanal til Frederiksborg Slotssø, rester af denne kanal kan endnu anes i terrænet.

Gribskovbanen løber langs østsiden af søen og har ved søens nordvestlige hjørne et trinbræt med samme navn som søen.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Rune Flemming, Gribskov (2 bind), Esrum Sø, 2009. (Årbog (Frederiksborg Amts Historiske Samfund), 2008/2009). ISBN 978-87-88393-30-9.
  • Naturstyrelsen: Gribskov, Driftsplan. Miljøministeriet. Hentet 1 oktober 2014.
  • Naturstyrelsen: Gribskov, Naturguider. Miljøministeriet. Oversigt over seværdigheder, aktiviteter, dyr og planter, året rundt, historie og praktisk information. Links til de fire vandretursfoldere. Hentet 1 oktober 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 56°00′N 12°20′Ø / 56.000°N 12.333°Ø / 56.000; 12.333