Rold Skov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vejskilt i skoven
Oktober 2008

Rold Skov, som ligger centralt i Himmerland mellem Arden og Skørping, er Danmarks 2 største sammenhængende skovkompleks med ca. 8.600 ha.[kilde mangler] I skoven ligger blandt andet Den Jyske Skovhave og Rebild Bakker. Herudover er der en række museer spredt i området såsom Spillemands- jagt og skovbrugmuseet, Blokhusmuseet og Thingbæk Kalkminer (administreret af Rebildcenteret).

Rold Skov er stærkt kuperet, hvilket giver forudsætninger for kildevæld og søer. Kilderne omfatter Lille Blåkilde, som trods navnet giver 150 liter pr. sekund, Ravnkilde, Gravlevkilden og Egebækkilden. Madum Sø øst for skoven er den største sø med mulighed for badning, størrelsesmæssigt efterfulgt af Store Økssø og Mossø. Ved skovens nordvest-kant ved Gravlev er Gravlev Sø i Lindenborg Ådal under re-etablering efter i en årrække at have været drænet .

75% af skoven er i privateje, hvor Lindenborg Gods, Nørlund Gods og Willestrup Gods tegner sig for hovedparten, og staten ejer de resterende 25%. Statens andel administreres af Skov- og Naturstyrelsen, Himmerland.

Rold Skov er en del af Natura 2000-område 18 Rold Skov, Lindenborg Ådal og Madum Sø, og er både habitatområde og fuglebeskyttelsesområde.

Historien[redigér | redigér wikikode]

Rold Skov blev gennem århundreder forbundet med røveri og voldelige overfald. I 1830'erne lykkedes det at optrevle en større bande, hvis retssager efterfølgende tog hele syv år fra 1837 til 1844. En af de dømte havde tilnavnet Bettefanden og blev senere beskrevet af Blicher i novellen af samme navn.

Under Den Kolde Krig, anlagdes atombunkeren Regan Vest i Rold Skov. Bunkeren er i dag forladt og nedlagt og det diskuteres, hvilke funktioner den nu kan anvendes til. Det har bl.a. været på tale, at bunkeren skulle anvendes som museum.[1]

I Litteraturen[redigér | redigér wikikode]

  • Steen Steensen Blicher: Bettefanden

Galleri[redigér | redigér wikikode]


Kilder og referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Danmarks dybeste hemmelighed i Rold skov kommer på finansloven", Politiken.dk, Politiken, 31. august 2016, hentet 31. august 2016. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om et dansk naturområde er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Landskab

Koordinater: 56°48′N 9°49′Ø / 56.800°N 9.817°Ø / 56.800; 9.817