Spring til indhold

Hans Christian Holch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hans Christian Holch
Personlig information
Født12. august 1837 Rediger på Wikidata
Landerslev, Danmark Rediger på Wikidata
Død15. august 1906 (69 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedFrederiksborg Gymnasium og HF (til 1856) Rediger på Wikidata
BeskæftigelseJurist, advokat, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDannebrogordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Christian Holch (født 12. august 1837 i Landerslev ved Jægerspris, død 15. august 1906) var en dansk politiker.

Hans Christian Holch var søn af skolelærer Hans Peter Christopher Holch og Dianore Lovisa Sophie f. Fich. Han dimitteredes fra Frederiksborg lærde Skole 1856 og blev juridisk kandidat 1862. Efter i en årrække at have været amts- og sagførerfuldmægtig nedsatte han sig i 1867 som prokurator i Helsinge, virkede som sådan indtil 1881, da han udnævntes til byskriver i Hillerød, og blev i 1890 borgmester, by- og herredsfoged i Nykøbing Falster.

Holch kom tidligt ind i det offentlige liv i Frederiksborg Amt. I 1871 valgtes han til formand for Helsinge-Valby Sogneråd, i årene 1874-81 var han medlem af Frederiksborg Amtsråd og fra 1885-90 medlem af Hillerød Byråd og overligningskommissær. I det politiske liv indtrådte han ved valgene 3. januar 1879, da han som Højres kandidat valgtes til medlem af Folketinget for Frederiksborg Amts 4. valgkreds (Frederiksværk), hvor han i 1876 forgæves havde søgt valg. Han genvalgtes her indtil 20. april 1892, da han af helbredshensyn trådte tilbage. I stedet valgtes han senere, 19. september 1894, til Landstinget for 5. kreds.

Holch har i Rigsdagen sjældnere deltaget i diskussioner af almenpolitisk karakter, men tog virksom del i mange større sagers behandling, særlig i arbejdet på reformer af socialpolitisk og human natur, således forslagene om alderdomsforsørgelse, ulykkesforsikring, sygekasser, fattigvæsenet, uforskyldt varetægtsfængsel, helligdagsordningen og lign. Ved alderdomsunderstøttelses- og fattiglovene var han Højres ordfører og øvede betydelig medvirken ved det humane fremskridt, som disse love betegner. I overenskomsten af 7. marts 1891 mellem Højre og Det Forhandlende Venstre var han en virksom deltager. Både i udvalgsværelset og i Folketingssalen hørte Holch til Højrepartiets dygtigste og sikreste medlemmer.

Han var medlem af Gribskovbanens og Købstadsforeningens bestyrelser og fra 1895 medlem af Toldkommissionen og desuden direktør for Sparekassen i Nykøbing. 1892 blev han Ridder af Dannebrog.[1]

Han ægtede 1868 Marie Christiane Niemann, datter af bagermester Niemann og hustru, f. Randleff, af København, og i 1879 dennes søster Hansine Henriette Vilhelmine Niemann.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.