Henri Matisse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Henri Matisse
Portrait of Henri Matisse 1933 May 20.jpg
Portræt fra 20. maj 1933. Fotograf: Carl Van Vechten
Fødselsnavn Henri-Émile-Benoît Matisse
Fødselsdato 31. december 1869
Fødselsted i Le Cateau-Cambrésis, Frankrig
Død 3. november 1954 (84 år)
Dødssted i Nice, Frankrig
Nationalitet Fransk Frankrig
Felt Malerikunst
Grafik
Uddannelse Ingen
Periode Postimpressionisme
Hovedværker Dance, Blue Nude og Blue Nude II
Inspireret af Paul Gauguin
Udstilling Henri Matisse Museum, Nice

Henri Matisse født Henri-Émile-Benoît Matisse (31. december 18693. november 1954) var fransk maler og grafiker.

Matisse blev født i Le Cateau-Cambrésis (en lille by i Nordfrankrig) som søn af en kornhandler. Matisse blev oprindeligt uddannet som jurist. Efter jurastudiet arbejdede han et par år på et advokatkontor og som fritidsinteresse begyndte han at tegne. I 1890 blev han ramt af blindtarmsbetændelse, og mens han kom sig efter sygdommen malede han sine første billeder. I oktober 1891 tog han tilbage til Paris for at studere kunst. I 1892 dumpede han ved optagelsesprøven til École des Beaux-Arts. Han gik efterfølgende på flere malekurser og blev senere samme år elev hos kunstneren Gustave Moreau. Årene gik bl.a. med at male kopier af værker på Louvre. I marts 1895 lykkedes det ham at komme ind på École des Beaux-Arts.

Matisse fik en datter, Marguerite Emilienne, i september 1894. Han blev gift januar 1898 med Amélie Noémie Alexandrine Parayre (udtales pa’ra’ir) (født 1872) Januar 1899 blev sønnen Jean født, og juni 1900 sønnen Pierre.

Da han var 25 år malede han et billede som hedder ”La liseuse” / ”Læsende kvinde”, som gjorde ham kendt på grund af den enkle stil han malede med.

I begyndelsen af 1900-tallet var Matisse meget optaget af kompositionen, det vil sige opbygningen, af sine billeder. Og med tiden blev også valget af farver meget vigtigt for ham. Specielt de stærke farver var han meget glad for at bruge, når han malede.

I perioden 1908-1911 havde Matisse sin egen kunstskole i Paris. Efter at have skilt sig af med kunstskolen, rejste han rundt, blandt andet i Afrika og Europa, for at holde udstillinger med sine billeder.

Efter 2. verdenskrig blev Matisse syg af kræft og kunne derfor ikke stå ved sit staffeli og male. Derfor begyndte han at lave de klippe klister billeder / découpage, som han også er så kendt for. Disse blev lavet med hans assistenters hjælp. Han farvede selv papir, som han bagefter klippede ud i stykker. Disse papirstykker satte han sammen, så de til sidst dannede et billede som han syntes om. Nogle gange tog det ham flere dage at få den rette balance frem i et billede. Alt dette og meget mere kunne han på trods af, at han sad i kørestol og nogle gange var så svag at han måtte gøre sine billeder færdige i sengen. Han lavede klippe klister billeder / découpage helt frem til sin død i Nice d. 3. november 1954. Han blev 84 år gammel.

I Nice er der et museum for Henri Matisse i velhaverbydelen Cimiez, 164 Av. des Arènes de Cimiez hvor der også findes oldtids udgravninger.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]