Spring til indhold

Hjælp:Din første artikel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.
Vejen til en fremragende artikel
  1. Hvad artiklen skal indeholde
  2. Start en ny artikel
  3. Udvid artiklen
  4. Få artiklen udnævnt til lovende artikel
  5. Nominer artiklen til god status
  6. Få artiklen udnævnt til god artikel
  7. Få evalueret artiklen
  8. Nominer artiklen til fremragende status
  9. Fremragende artikler
Dette er en side om det at skrive din første artikel, ikke stedet hvor du skal skrive den. Hvis du vil eksperimentere, bør du benytte sandkassen.

Velkommen til Wikipedia! Dette er en guide til nogle vigtige ting, som du bør vide før du skriver din første encyklopædi-artikel.

  1. Vær dristig.
  2. Log ind med dit brugernavn. Hvis du ikke har en bruger, bør du oprette en. (Uregistrerede brugere kan også oprette artikler, men det anbefales at logge ind, for så er det nemmere at skelne hærværk fra seriøse bidrag.)
  3. Vær venlig ikke at oprette artikler om dig selv eller dine venner, reklamer eller personlige meninger.
  4. Vær forsigtig med: at kopiere ting, kontroversielt materiale, forældede artikler, ekstremt korte artikler og artikler som kun er interessante for et fåtal af personer.

Ting du bør undgå

[redigér | rediger kildetekst]
Artikler om dig selv, dine venner, din webside, et band du er med i, din lærer, et ord du har opfundet eller en historie du har skrevet
Hvis du er relevant at have med i en encyklopædi, bør du stadig lade nogle andre om at skrive en artikel om dig. Det kan sikkert virke som en sjov overraskelse eller joke at skrive en artikel om en af dine venner, men sådanne artikler bliver sandsynligvis slettet. I denne proces kan visse folk føle sig krænkede, og alt dette kan undgås ved lidt omtanke fra din side.
Reklamer
Vær sød ikke at prøve at gøre reklame for dit eget produkt eller firma. Indsæt ikke eksterne links til din kommercielle webside medmindre en neutral person kan være enig i, at linket rent faktisk hører til i artiklen; vi har artikler om store firmaer som Føtex eller McDonald's, men hvis du skriver om et produkt eller firma skal du sørge for at skrive fra et neutralt synspunkt.
Personlige analyser eller førstehåndsforskning
Wikipedia dokumenterer eksisterende videnskab; det er ikke et sted at udgive nyt materiale. Skriv ikke artikler som viser dine egne, nye teorier, meninger eller lignende, heller ikke selvom du kan understøtte dem med henvisninger til accepterede værker.
En enkelt sætning eller webside link
Artikler skal have noget solidt indhold.
Se også:

Og vær forsigtig med...

[redigér | rediger kildetekst]
  • At kopiere ting. Bryd ikke andres ophavsret. For at være helt sikker bør du ikke kopiere mere end et par sætninger noget sted fra, og dokumentere alle henvisninger du bruger. Du kan kopiere materiale, som du er sikker på er offentlig ejendom, men selv på materiale som er offentlig ejendom bør du dokumentere din kilde. Bemærk også at de fleste websider ikke er offentlig ejendom og de fleste sangtekster heller ikke er det. Faktisk er næsten alt som er skrevet siden 1. januar 1978 beskyttet af ophavsret selv hvis det ikke har nogen copyright-bemærkning eller © symbol. Hvis du mener at det du bidrager med er offentlig ejendom så sig hvor du fandt det, enten i artiklen eller på diskussionssiden, og giv på diskussionssiden en begrundelse for hvorfor du mener det er offentlig ejendom (f.eks. "Det blev udgivet i 1895...")
  • God research og kilder. Artikler som er skrevet ud af den blå luft er bedre end ingenting, men de er svære at verificere, hvilket er en ekstremt vigtig del af det at opbygge en troværdig encyklopædi. Prøv at researche med de bedste kilder du kan finde, og angiv dem på den rigtige måde. Ved at gøre dette, og samtidig undlade at kopiere store mængder tekst, vil vi også undgå at plagiere andres værker.
  • Støtte og kontroversielt materiale. Skriv venligst ikke artikler som støtter et bestemt syn på politik, religion eller noget som helst andet. Forstå hvad vi mener med et neutralt synspunkt før du begynder på denne slags emner.
  • Overflødige artikler. Wikipedia har allerede en masse artikler. Før du opretter en artikel bør du sikre dig at der ikke allerede eksisterer en artikel, måske under et lidt anderledes navn; du kan søge efter det her; tjek Wikipedias navngivningsregler. Hvis der allerede eksisterer en artikel, men du tror at folk sandsynligvis vil lede efter den under et andet navn eller stavemåde, kan du lave en omdirigering med det navn; at tilføje omdirigeringer er en god måde at hjælpe Wikipedia på.
  • Ekstremt korte artikler som kun er definitioner. Forsøg at skrive gode sætninger som forklarer noget om emnet. Vi kan godt bruge gode korte artikler, kaldet "stubbe", som kan fungere som starten for store artikler. Hvis du ikke har nok materiale til at skrive en god stub, bør du nok slet ikke oprette artiklen. Definitioner hører til på Wiktionary.