Hjemløs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En hjemløs i Paris.
En hjemløs' sko

En hjemløs er en borger uden en fast bolig. Der skelnes dog mellem hjemløse og nomadekulturer, hvor en fast bolig ikke er normen. Hjemløshed er mest almindeligt i storbyer og disses forstæder.

Årsagen til hjemløsheden er ofte komplekse problemstillinger af psykisk eller social karakter. Antallet af hjemløse er i sagens natur vanskeligt at opgøre. Socialministeriet har angivet tallet til 3-4.000 mennesker inklusive de personer, der frekventerer forsorgshjem. Rådet for Socialt Udsatte anslår, at mellem 5-6.000 danskere er hjemløse.[1] Det tal inkluderer både de, der kommer på forsorgshjemmene og de funktionelt hjemløse, oftest psykisk syge, som ikke kan klare at leve i deres bolig. På EU-plan vurderede Unicef, at antallet af hjemløse i 1998 var 3 mio. På verdensplan regner man med, at antallet af hjemløse overstiger 100 mio.[2]

I visse lande som f.eks. USA tilbydes der ingen hjælp eller støtte til hjemløse[Kilde mangler], hvilket betyder at mange hjemløse dør[Kilde mangler]. Alligevel er det bemærkelsesværdigt at der, ifølge en amerikansk lobbygruppe, som arbejder for hjemløses vilkår, blot er 750.000 hjemløse i USA, svarende til 0,25% af landets befolkning[Kilde mangler].

I Danmark er der flere uafhængige organisationer, der hjælper hjemløse, blandt andet Kirkens Korshær, der driver herberger eller varmestuer.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Samfund Stub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.