Iryna Farion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Iryna Farion

Personlig information
Født 29. april 1964 (59 år) Rediger på Wikidata
Lviv, Ukraine Rediger på Wikidata
Politisk parti Svoboda, Sovjetunionens Kommunistiske Parti Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Faculty of Philology of the University of Lviv[1] Rediger på Wikidata
Medlem af syvende Verkhovna Rada Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Pædagog, filolog, sprogforsker, politiker Rediger på Wikidata
Fagområde Politisk aktivisme, filologi, pædagogik Rediger på Wikidata
Deltog i Euromajdan,
Komsomol (fra 1978),
Клуб интернациональной дружбы[2],
Rendezvous[3] Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Det nationale polytekniske Universitet i Lviv (1991-2023) Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Honorary Diploma of the Verkhovna Rada[4] Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Iryna Farions hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Iryna Farion, født 29. april 1964 i Lviv, Ukraine, er en politisk og offentlig figur kendt for sine stærke nationalistiske holdninger, herunder anti-kommunisme, ukrainisering og russofobi. Hun har en akademisk baggrund i ukrainsk filologi med en doktorgrad og tidligere ansættelse som professor ved Institut for Ukrainsk SprogLviv Polytechnikum. Hun var medlem af Verkhovna Rada (Ukraines parlament) og formand for Videnskabsudvalget.

Farion har forfattet fire monografier og over 200 videnskabelige artikler. Hun var leder af sprogkommissionen i organisationen “Prosvita” fra 1998 til 2004 og initierede og organiserede den årlige konkurrence “Sproget er fundamentet i dit liv” for studerende. Hun blev tildelt Oleksa Hirnyk-prisen i 2004 og støtter offentligt minde om Stepan Bandera og foreningen af det vestlige og østlige Ukraine baseret på statstænkning.

Farion blev politisk aktiv i partiet "Svoboda" i 2005, og hun har været dybt involveret i lokalpolitik, herunder som stedfortræder i Lvivs regionale råd. I parlamentsvalget i 2012 blev Farion valgt ind i parlamentet efter at have vundet en valgkreds i Lviv oblast. Hun forsøgte at genopstille i 2014 og 2019 men lykkedes ikke at vinde et sæde.

Kontroversielle episoder[redigér | rediger kildetekst]

Hendes offentlige karriere har været præget af flere kontroversielle episoder. I 2010 skabte hun forargelse ved at kritisere børn for at bruge russiske navne og sagde, at de, der ikke stoppede med at bruge disse navne, skulle forlade Ukraine. Denne hændelse førte til en retssag for diskrimination.

Farion har også været kendt for sine russofobiske udtalelser. Hun har omtalt russisktalende ukrainere som "degenererede" og har presset på for at afskedige en taxichauffør for ikke at skifte fra en russisk radiostation. På et møde i Lvivs regionråd stillede hun spørgsmål ved det russiske sprogs oprindelse og brug i Ukraine.

Desuden har Farion været udfordrende over for Sovjetunionens historie, specifikt vedrørende 2. verdenskrig, idet hun erklærede, at Sovjetunionens sejr ikke skulle betragtes som en sejr for Ukraine. I 2013 anklagede hun 148 parlamentsmedlemmer for forræderi i forbindelse med en anmodning til Polen om at anerkende Volhynia-massakren som folkemord.

I november 2023 kom hun i konflikt med Maksym Zhorin og Bohdan Krotevych efter at have hævdet, at hun ikke kunne kalde russisktalende krigere fra Azov-bataljonen for ukrainere. Hun nægtede at sløre navnet på en støtte fra det russisk-besatte Krim på et skærmbillede af hans takkebrev, hvilket førte til hans arrestation af russiske myndigheder. Dette forårsagede offentlig forargelse, herunder protester fra studerende på Lviv Polytechnikum, men instituttet nægtede at afskedige hende. Den 15. november 2023 åbnede Sikkerhedstjenesten i Ukraine en undersøgelse mod hende for “diskrimination, krænkelse af en soldats værdighed, overtrædelse af korrespondancefortrolighed og krænkelse af privatlivets fred”, hvorefter hun blev frigjort fra sin stilling på Lviv Polytechnikum.

Familje[redigér | rediger kildetekst]

Oplysninger om Farions familie er begrænsede. Det vides, at hendes far var fra byen Sokol og hendes mor fra Busovisko, begge i Lviv-regionen. Hendes søster Martha arbejder i Chicago, og hendes datter Sophia blev kendt for en juridisk skandale. Farion var tidligere gift med Semchishin Ostap, men de blev skilt i 2010.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på russisk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  4. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]