Joakim von And

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En mulig forgænger fra The Spirit of '43
Joakim von And på East Side Gallery.

Joakim von And (engelsk: Scrooge McDuck) også kaldet onkel Joakim er en figur i Disneys tegneserier skabt af Carl Barks. Han så første gang dagens lys i historien "Jul på Bjørnebjerg" i december 1947, hvor han var en nærig, gnaven og bitter gammel mand, der hadede alt og alle. Siden fik han et lysere sind og blev mere spændstig, men nærigheden er hans hovedegenskab. Han er dog i Barks-serierne og andre amerikansktegnede serier ikke egentlig ondskabsfuld – det kan han være ind imellem i de italiensktegnede serier, som vi i Danmark mest kender fra Jumbobøgerne.

Joakim von And er søn af Frederik von And og Clementine O'And og havde to søstre Andrea von And og Hortensia von And. Han er Anders Ands onkel og den rigeste and i verden og har selv tjent hele sin formue fra han udvandrede fra fattige kår i Skotland. Han har været guldgraver i Klondike. Han bor i en kæmpemæssig pengetank, hvorfra han kan se ud over hele Andeby. Han elsker at dykke ned i sine penge som en delfin, grave sig igennem dem som en muldvarp – og kaste dem op i luften, så de rammer ham i hovedet. Han har arbejdet hårdt for sin rigdom og har en lykkemønt, som er den første 25-øre han tjente. Den står i en montre på kontoret. Når han mister den, forfølger ulykkerne ham med store økonomiske tab (dog kun i de første historier hvor figuren ikke er færdigudviklet).

Hans ærkefjender er Bjørnebanden, der altid er ude efter hans penge. I senere serier fik han en ny fjende, heksen Hexia de Trick, hvis ønske er mere beskedent end Bjørnebanden: hun vil "bare" have hans lykkemønt for at smelte den om til en hekseamulet og blive en rig heks.

Don Rosa har skrevet en lang, fortsat serie om Joakim von Ands liv kaldet Her er dit liv, Joakim.

I 1987 gik han til tv-mediet som fast figur i Rip, Rap og Rup på eventyr, hvor hans danske stemme blev indtalt af skuespiller John Hahn-Petersen – på glistrupsk bornholmsk.

Joakim von And (eller JvA, som er hans logo på de fleste produkter han sælger) bor på Bilbremsebakken nr. 1 i en kæmpe pengetank. Pengetanken blev bygget, da han kom til Andeby. Det er her han anbringer sine midler, men hele tiden frygter nye angreb fra Bjørnebanden og Hexia de Trick. Joakim von And ejer også 98,8 procent af Andebys forretninger, banker, fabrikker, restauranter, boligejendomme osv.

Berømte tegnere/forfattere[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]