Johannes Scotus Eriugena

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Johannes Scotus Eriugena
9. århundredes generation
Johannes Scotus Eriugena
ca 810-77
Billedet blev også benyttet på en irsk pengeseddel indtil 1993.
Personlig information
Født 810, 800'erne Rediger på Wikidata
Irland, Irland/Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 877 (67 år)
England, Storbritannien, Vestfranken Rediger på Wikidata
Nationalitet Irland
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Oversætter, forfatter, filosof Rediger på Wikidata
Fagområde Filosofi Rediger på Wikidata
Påvirket af Gregor fra Nyssa, Augustin Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johannes Scotus Eriugena (ca. 810 – ca. 877) var en irsk filosof, poet og teolog som opholdt sig i Frankrig i mere end 30 år, blandt andet ved det franske hof.

I sin filosofi var Eriugena præget af nyplatonismen, skabelsen var noget som flød fra Gud og som en tilbagegang til Gud. Han betonede betydningen af fornuften, men uden at sætte spørgsmålstegn ved religionen. Vi kan ikke have kundskab om Gud, kun hvad Gud ikke er, apofatisk teologi[1]. Han var en fremstående forgænger for skolastikken og oversatte og skrev kommentarer til Pseudo-Dionysios’ arbejde[2].

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Johannes Scotus Eriugena er også nævnt som Johannes Scotus Erigena, Johannes Scottus Eriugena, og John the Scot. «Eriugena» er måske det mest dækkende efternavn eftersom han selv benyttede det i et manuskript. «Scottus» var en tilføjelse fra middelalderen og betyder Gael (dvs galler), og i dette tilfælde irsk (eller skotsk i andre). Skrivemåden «Scottus» har autoritet fra tidlige manuskripter som går tilbage til 1000-tallet. Af og til bliver han også kaldt for «Scottigena» («Gaelicborn» = Gallerfødt) i nogle manuskripter.

Indflydelse[redigér | rediger kildetekst]

Eriugenas arbejde udmærker sig med hans frie spekulationer og djærvheden i måden han har udarbejdet sit logiske eller dialektiske system for universet. Han markerer en overgangsfase fra den ældre platoniske filosofi til den senere skolastik. For Eriugena er filosofi ikke underlagt teologien, og hans markerede forskel mellem disse to blev gentaget ord for ord af de senere skolastikere, men dens betydning hviler på at forskellen er fundamental. For Eriugena var filosofi (eller begrundelser) den første og primitive autoritet, og religion sekundært og afledt af denne.

Hans indflydelse var større for mystikerne end for logikerne, men han var ansvarlig for en fornyelse af de filosofiske tanker som havde været fraværende i det vestlige Europa efter Boethius’ død 525.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Apofatisk teologi eller negativ teologi er en opfattelse ifølge hvilken det ikke er muligt at opnå fuldstændig kendskab om Gud, som ikke kan beskrives med positive termer. Ethvert udsagn om hvordan Gud er vil altid mislykkes; man vil altid kun kunne bruge negationer: Gud er ikke dette eller hint. Modsætningen, hvor man prøver at bruge positive udsagn kaldes katafatisk teologi. – Se: Apofatisk teologi (svensk)
  2. ^ Dionysios Areopagita (Pseudo-Dionysios) er titlen på et antal kristne tekster fra begyndelsen af 500-tallet. Teksterne giver sig ud for at være af Dionysios Areopagita, som omtales i Apostlenes Gerninger 17:34 hvor det fremstilles at han blev omvendt af apostlen Paulus. Værket er altså et eksempel på pseudepigrafi.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]