Katrinebjerg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
p1
Indre By
Aarhus
Overblik
Bydel: Katrinebjerg
Kommune: Aarhus Kommune
Indbyggertal kommune: 361544 (2023)
Oversigtskort
Katrinebjerg ligger i Midtjylland
Katrinebjerg
Katrinebjerg
Katrinebjergs beliggenhed

Katrinebjerg er et kvarter i bydelen Christiansbjerg beliggende i det nordlige Aarhus.

Kvarteret er bl.a. hjemsted for Institut for Informations- og Medievidenskab (en del af Institut for Æstetik og Kommunikation) og Institut for Datalogi, begge tilknyttet Aarhus Universitet. Yderligere findes her undervisningslokaler, auditorier og flere store IT-virksomheder.[1] Alle institutionerne går samlet under navnet IT-byen Katrinebjerg.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Katrinebjerg var en gård i byens købstadslanddistrikt.[2] I begyndelsen af det 20. århundrede begyndte Aarhus at brede sig med forstæder også i denne retning, og der udviklede sig mere eller mindre samlede villabebyggelser med navne som "Kristiansbjærg" og "Katrinebjærg".[3]

I takt med, at bebyggelsen blev fortættet, anlagdes to ringveje: en indre ringvej mellem Christiansbjerg og Aarhus' Indre By forbi Aarhus Universitet og sygehus, og en ydre ringvej mellem Christiansbjerg og Skejby. Bydelen fik en skole og et stadion. Bebyggelsen bestod af en blanding af parcelhuse og etageboliger.

Erhverv på Katrinebjerg[redigér | rediger kildetekst]

Der findes et stort antal virksomheder og organisationer i IT-byen Katrinebjerg. Herunder er beskrevet nogle af de mest markante.

INCUBA Science Park Katrinebjerg[redigér | rediger kildetekst]

INCUBA Katrinebjerg

INCUBA Science Park Katrinebjerg (tidl. IT-Huset Katrinebjerg) er en del af IT-byen Katrinebjerg. INCUBA huser op mod 100 IT-virksomheder, lige fra den helt lille enkeltmands virksomhed til afdelinger af store multinationale virksomheder.

IT-Forum Midtjylland[redigér | rediger kildetekst]

IT-Forum Midtjylland er en interesseorganisation for IT interesserede virksomheder. IT-Forum har sekretariat i INCUBA.

Innovationlab[redigér | rediger kildetekst]

Innovationlab formidler viden om Pervasive Computing og udvikling på IT-området gennem samarbejde mellem private virksomheder og uddannelsesinstitutione.

Aarhus Universitet[redigér | rediger kildetekst]

Aarhus Universitet er repræsenteret i IT-byen med det tidligere Institut for Informations og Medievidenskab, som nu efter sammenlægningen af institutterne på AU er en del af Institut for Æstetik og Kommunikation. Yderligere holder datalogistudierne samt de IT/elektronik-orienterede ingeniørlinjer til i området.

CAVI[redigér | rediger kildetekst]

CAVI (Center for Avanceret Visualisering og Interaktion) er et tværfagligt forskningscenter under Aarhus Universitet.

Alexandra Instituttet[redigér | rediger kildetekst]

Alexandra Instituttet er en almennyttig virksomhed, der arbejder med anvendelsesorienteret it-forskning. Instituttets fokus ligger på pervasive computing og forskningsbaseret, brugerdreven innovation. Alexandra Instituttet er et godkendt teknologisk serviceinstitut (GTS).

Væksthus Midtjylland[redigér | rediger kildetekst]

Hos Væksthus Midtjylland er det muligt for nystartede virksomheder at få udarbejdet deres vækstplan. Væksthus Midtjylland er operatør på en række af Vækstforum i Region Midtjyllands udviklingsprogrammer med tilskud til vækstpotentielle virksomheders køb af specialiseret rådgivning. Det er for eksempel muligt at få kontor i huset, og dertil bliver der også arrangeret workshops med mere.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Google og VMware slår sig ned i Aarhus (Webside ikke længere tilgængelig)
  2. ^ Målebordsblad 1842-99
  3. ^ Målebordsblad ca. 1915

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Dansk geografiSpire
Denne artikel om geografi i Aarhus Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi