Kværn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For byen i Sydslesvig, der på tysk kaldes Quern, se Kværn (Tyskland)
Håndkværn i Tibet i 1938.
Kværn fra 1800-talet, illustration af Ferdinand Heilbuth.

En kværn er en maskine, som knuser eller maler et materiale til pulver, f.eks. korn til mel.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kværnen blev oprindelig udviklet på basis af to sten, en "skubbekværn". En underliggende, ubevægelig skålformet sten ("liggeren"), med hvilken man malede korn ved at bevæge en mindre, flad eller rund sten (løberen),

Senere udvikledes den roterende håndkværn, drejekværnen. Her malede man kornet mellem to cirkelformede sten, hvor den øverste blev drevet af et håndtag, der påvirker en aksel af træ eller metal. Denne type kværn fandtes hos etruskerne ca. 500 f.Kr. og var almindelige i husholdninger helt frem til 1800-tallet. Håndkværnen var dog i Danmark forbudt at bruge til formaling af brødkorn, som kun måtte ske på de kongeligt privilegerede møller. Kværnen blev hurtigt teknologisk udviklet fra at være drevet med håndkraft til at blive trukket af slaver eller kvæg.

I kornmøllerne, såvel vandmøller som vindmøller er det kværnen, der maler kornet. I den hollandske vindmølle er kværnen normalt placeret på sin "egen" etage, "kværnloftet". I løbet af 1700-tallet udvikledes det såkaldte stjernehjul, en mekanisme, der fordeler kraften til flere kværne og dermed øger møllens kapacitet.

Også de sten, som skubbes mod hinanden, er blevet forfinede gennem historien. Sandstenen blev udnyttet i udviklingen af grubbekværnen, som var opbygget omkring en kasse i møllegulvet. Her kunne man presse kornet mod siderne af kværnen, og dermed få en finere kvalitet på melet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]