Kvaksalver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kvaksalveri)
Spring til navigation Spring til søgning

En kvaksalver (fra nederlandsk: pralende salvesælger) optræder som læge og tager patienter i kur (behandling) uden at være autoriseret læge. Betegnelsen læge er en beskyttet titel iflg. Lægeloven. Beskyttelsen omfatter også betegnelser som fodlæge og naturlæge, som heller ikke må bruges uden autorisation.

Derimod kan enhver kalde sig naturhelbreder eller kræftforsker uden at komme i konflikt med lægeloven (men med markedsføringsloven). Alternative behandlere kan erhverve ret til den beskyttede titel registreret alternativ behandler. Titlen er ikke en godkendelse eller blåstempling af bestemte behandlingsformer.

Selv i tilfælde hvor loven teknisk set overholdes, kan der være etiske og moralske problemstillinger at tage højde for.

Lovbestemmelser[redigér | redigér wikikode]

Den første danske lov mod kvaksalveri kom i 1794. Dens hedde Forordning, angaaende Straf for Qvaksalvere, hvilke, under navn af kloge Mænd eller Qvinder, paatage sig at helbrede Sygdomme iblandt Almuen, uagtet de ere aldeles ukyndige i Lægekunsten, og de, ved uretteligen anvendte Medicamenter, ødelægge de ulykkelige Menneskers Sundhed og Førlighed, der ere saa eenfoldige at søge hielp hos dem, og underskaste sig deres Kuur, med videre Forholds-Regler, til at afværge, standse og læge smitsomme og andre Sygdomme.

I dag fremgår bestemmelserne vedr. kvaksalveri af lægelovens kapitel 6 og er i summarisk form følgende:

  • § 23: En person, som ikke har autorisation som læge, må ikke betegne sig som læge, eller på anden måde vække forestilling om at være autoriseret som læge.
  • § 24: En person, som ikke er autoriseret som læge, kan straffes, hvis vedkommende tager syge i kur, og derved udsætter den syge for påviselig fare.
  • § 25 stk. 1: En person, som ikke har autorisation som læge, må ikke give sig af med at behandle kønssygdomme, tuberkulose og andre smitsomme sygdomme.
  • § 25 stk. 2: En person, som ikke har autorisation som læge, må ikke foretage operative indgreb, anvende fuld eller lokal bedøvelse, yde fødselshjælp, anvende receptpligtige lægemidler, anvende røntgen- eller radiumbehandling eller visse elektriske apparater efter sundhedsministerens bestemmelse.
  • § 26: En person, som ikke har autorisation som læge, og som ikke har dansk indfødsret eller indfødsret i et land tilhørende EU, og som ikke har opholdt sig her i landet i mindst 10 år, må ikke tage syge i kur, ligesom en person, som ikke har autorisation som læge, heller ikke må tage syge i kur under omrejsen.
  • § 27: Straffebestemmelser.

Se også[redigér | redigér wikikode]

LægevidenskabStub
Denne artikel om lægevidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.