Landet med det sorte guld

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Landet med det sorte guld
Originaltitel Tintin au pays de l'or noir
Forfatter Hergé
Oversætter Jørgen Sonnergaard,
Niels Søndergaard
Illustrator Hergé
Serie Tintin (serie)
Forlag Casterman, Carlsen Comics, Cobolt
Udgivelsesdato 28. september 1939 – 8. maj 1940 (ufærdigt)
16. september 1948 – 23. februar 1950
Forgænger Soltemplet (1949)
Fortsættes i Mission til Månen (1953)

Landet med det sorte guld (tidligere titel Det sorte guld, fransk originaltitel Tintin au pays de l'or noir) er det femtende album i tegneserien om Tintins oplevelser. Det er skrevet og tegnet af den belgiske tegneserieskaber Hergé og blev udgivet i 1950.

En krig truer Europa, der er drevet af øget bekymring over olieforsyningen. Tintin rejser til Khemed i Mellemøsten, hvor han håber at kunne afsløre bagmændende. Det viser sig, at dr. Müller står bag. Efter at have talt med emiren Ben Kalish Ezab, viser det sig at dr. Müller har bortført prins Abhallah og Tintin må redde ham.

Historien blev i første omgang udgivet i mindre bidder i den belgiske avis Le petit vingtième, der var en børneudgave af den konservative avis Le vingtième siècle d. 28. september 1939, kort efter afslutningen på det ottende album Ottokars scepter. I maj 1940 invaderede Nazi-Tyskland Belgien og lukkede Le vingtième siècle, hvilket gjorde Hergé arbejdsløs og Landet med det sorte guld uafsluttet.[1] Efter krigen genstartede Hergé serien i en ny farvelagt udgave i Tintin-magasinet, udgivet fra 16. september 1948 til 23. februar 1950, og udgivet i bogform et år senere. Mere end to årtier senere blev historien delvist genoptegnet for at flytte historien fra Britisk Mandat i Palæstina til den fiktive stat Khemed.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Thompson 1991. pp. 90–91.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

TalebobleSpire
Denne tegneserieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.