Lavensby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Udsigt over Lavensby for enden af Nordborg Sø. I baggrunden ses Lillebælt og Lavensby Strand.

Lavensby (tysk: Lauensby) er en landsby på Als med ca. 300 indbyggere, beliggende i Havnbjerg Sogn øst for Nordborg. Landsbyen ligger for enden af Nordborg Sø, og er i dag en del af et sammenhængende byområde fra Nordborg til Havnbjerg, som går under betegnelsen Båndbyen.

Den nordlige ende af Lavensby er præget af ældre, tætliggende gårde, som ligger samlet ved et gadekær, der engang var forbundet med Nordborg Sø. Her kunne man før i tiden hente siv til gårdenes stråtækte tage. Et par kilometer nord for landsbyen ligger Havnbjerg Skov og Lavensby Strand, hvor der er turismeerhverv som campingplads og sommerhusudlejning.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Tilbage i 1400-tallet benævnes byen Langesbue, og i 1600-1700-tallet blev byen blandt andet stavet Lawendsby og Lauensby i kirkebøgerne.[1] Navnet menes at betyde ’byen ved den lange sø’ – noget i stil med Langesøby. Vokalen ø må altså efterhånden være gået tabt og da ordet ’langt’ udtales ’launt’ på alsisk, er den nuværende stavemåde opstået med tiden.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Dansk geografiSpire
Denne artikel om Danmarks geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
Jan Bruegel d. Ä. 008.jpgDenne artikel om lokaliteten Lavensby kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Koordinater: 55°03′03″N 9°47′10″Ø / 55.0509°N 9.786°Ø / 55.0509; 9.786