Lavensby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Udsigt over Lavensby for enden af Nordborg Sø. I baggrunden ses Lillebælt og Lavensby Strand.

Lavensby (tysk: Lauensby) er en landsby på Als med ca. 300 indbyggere, beliggende i Havnbjerg Sogn øst for Nordborg. Landsbyen ligger for enden af Nordborg Sø, og er i dag en del af et sammenhængende byområde fra Nordborg til Havnbjerg, som går under betegnelsen Båndbyen.

Den nordlige ende af Lavensby er præget af ældre, tætliggende gårde, som ligger samlet ved et gadekær, der engang var forbundet med Nordborg Sø. Her kunne man før i tiden hente siv til gårdenes stråtækte tage. Et par kilometer nord for landsbyen ligger Havnbjerg Skov og Lavensby Strand, hvor der er turismeerhverv som campingplads og sommerhusudlejning.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Tilbage i 1400-tallet benævnes byen Langesbue, og i 1600-1700-tallet blev byen blandt andet stavet Lawendsby og Lauensby i kirkebøgerne.[1] Navnet menes at betyde ’byen ved den lange sø’ – noget i stil med Langesøby. Vokalen ø må altså efterhånden være gået tabt og da ordet ’langt’ udtales ’launt’ på alsisk, er den nuværende stavemåde opstået med tiden.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Dansk geografiStub
Denne artikel om Danmarks geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi
Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

Koordinater: 55°03′03″N 9°47′10″Ø / 55.0509°N 9.786°Ø / 55.0509; 9.786