Mykolaiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Mykolajiv)
Spring til navigation Spring til søgning
Mykolaiv
ukrainsk: Миколаїв
russisk: Николаев
Byvåben Byflag
Coat of arms of Nikolayev.svg Flag of Mykolaiv.svg
Prospekt Lenina (Mykolaiv).jpg
Leninaprospekt i Mykolaiv
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Fungerende borgmester
Jurij Granaturov[1]
Oblast Mykolaiv oblast
Rajon Mykolaiv bykommune
Grundlagt 1789
Postnr. 54000-54490
Demografi
Indbyggertal 494.800[2] (2013)
 - Areal 260 km²
 - Befolkningstæthed 1.903 pr. km²
Andet
Tidszone +2 (EET)
Sommertid: GMT +3 (EEST)
Højde m.o.h. 42 m
Hjemmeside www.gorsovet.mk.ua/home.en
Oversigtskort

Mykolaiv (ukrainsk: Миколаїв, tr. Mykolaiv, russisk: Николаев, tr. Nikolajev) er en havneby med 494.797 indbyggere i det sydlige Ukraine. Mykolaiv er det administrative center i Mykolaiv oblast. Mykolaiv er det vigtigste center for skibsbygning ved Sortehavet og sandsynligvis i hele Østeuropa.

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Byen har flere navne: i Ukraine, bliver byen kaldt Миколаїв, der translitteres som Mykolaiv, det russiske navn er Николаев, der transliterates som Nikolajev. I 1920 besluttede Nikolajevs byråd at omdøbe byen til Vernoleninsk, men det nye navn blev ikke godkendt af Sovjetunionens regering. Ikke desto mindre blev byen kaldt Vernoleninsk på kortene over europæisk Sovjetunionen i tyske encyklopædiske ordbøger i 1927 og 1932.

Geografisk placering[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger 65 km fra Sortehavet i flodmundingen af Sydlige Bug, hvor den løber sammen med floden Inhul. Odessa ligger 100 kilometer mod vest, og havnebyen Kherson 60 kilometer sydøst. Først nogen tid efter afslutningen af 2. verdenskrig blev pontonbroerne over Bug og Ingul erstattet med drejebroer der gjorde det muligt for krigsskibe at passere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen blev grundlagt i 1789 af den russiske generalguvernør "Gubernija" for Novorossija, fyrst Grigorij Potemkin, først som et skibsværft kaldet "Det nye skibsværft ved Ingul floden". Fyrst Potemkin underskrev ordren om at opføre værftet den 27. august 1789, som anses for at være byens fødselsdato. Værftet opgave var at foretage reparation af flådens skibe i Den russisk-tyrkiske krig (1787-1792). Senere navngav Potemkin værftet Nikolajev for at fejre datoen, hvor Otjakov blev indtaget af russiske tropper under hans kommando, den 6. december 1788, tæt på Sankt Nikolausdagen den 19. december i den Julianske kalender. I 1897 blev den første sporvognslinje åbnet i Mykolaiv, og sporvognene er stadigt et vigtigt element i den offentlige transport.

Fra 1941-1944 var Mykolaiv besat af Rumænien under Ion Antonescus' fascistiske regering i samarbejde med Nazi-tyskland. Allerede i begyndelsen af besættelsen blev næsten alle jødiske indbyggere, der udgjorde omkring 15 til 20% af befolkningen, myrdet af SS. Under tyskernes angreb på den Røde Hær led byen omfattende skade, primært de to daværende skibsværfter.

Fra april 1942 til november 1943 lå Stalag 364 udenfor Mykolaiv.

Georgy Brusilov, der ledte en arktisk maritim ekspedition og forliste med skibet Sankt Anna, blev født i Mykolaiv i 1884. Menachem Mendel Schneerson, en kendt chasidisk rabbiner, blev født i Mykolaiv i 1902.

Administration[redigér | rediger kildetekst]

Mykolaiv orlogsværft 1984

Mykolaiv er det administrative centrum for Mykolaiv oblast og administrativt centrum i både Mykolaivskij og Zhovtnevyi rajoner (dansk: ~ distrikt). Imidlertid er Mykolaiv direkte styret af Mykolaiv oblast (ukrainsk: misto оblastnoho znachennia), og ikke styret af rajonen, som har til huse i byen.

Administrativ inddeling[redigér | rediger kildetekst]

Mykolaiv er inddelt i fire distrikter:

  • Tsentralʹnyy̆ (dansk: ~ Det centrale distrikt) er beliggende i den nordvestlige del af byen. Det omfatter det historiske centrum af Mykolaiv, Misil-kanalen, Salt-området, det nordlige Ternivka (Syevyernyy), i Ternivka er der også et lokalråd, Matveevka og Varvarivka.
  • Zavodsʹkyy̆ (dansk: ~ Fabriks distriktet) er beliggende i den vestlige del af byen. I distriktet er mange industrivirksomheder koncentreret. Det omfatter også boligkvartererne Lescaut og Alluviation, samt landsbyerne Velykaya Koreniha og Malaya Koreniha.
  • Leninsʹkyy̆ (dansk: ~ Lenin distriktet) er beliggende i den østlige del af Mykolaiv. Blandt andet indeholder distriktet bydelene: "Nye Havebrug", "YUTZ", "Ny Vanding", "Gammel Vanding". Distriktet har en zoologisk have, bus- og jernbanestationer.
  • Korabelʹnyy̆ (dansk: ~ Skibs distriktet) er beliggende i den sydlige del af byen. Distriktet omfatter bydelene Широка Балка (tr. Shyroka Balka, dansk: ~ Bred stråle), Жовтневе (tr. Zhovtnevoe, dansk: ~ Oktober), Балабанівка (tr. Balabanovka) og Кульбакине (tr. Kulbakino).

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Mykolaiv er et industrielt center med landbrugs- og byggeindustri, let- og fødevareindustri og et atomkraftværk i nærheden af byen. Byen er det største skibsbygningscenter i Ukraine, tidligere det største i hele Sovjetunionen, med tre store skibsværfter hvoraf det ene er i stand til at bygge store flådefartøjer. Andre vigtige industrier er maskinindustri, elkraftteknik, metallurgi og kosmetik. Der ud over har Mykolaiv en vigtig flodhavn, en flådebase ved Ingul og et marineakademi. Både havn og flådebase holdes isfrie med isbrydere om vinteren. Byen er det kulturelle center i Mykolaiv oblast med universiteter og teatre.

Byen har jernbaneforbindelse mod nord og nordøst.

Mykolaivs venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Mykolaiv har 12 venskabsforbindelser.[3]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Mykolayiv Regionale Internet avisen, om valg af fungerende borgmesteren
  2. ^ "Mykolaivs byråd, om folketal". Arkiveret fra originalen 21. september 2013. Hentet 22. oktober 2013. 
  3. ^ "Mykolaivs byråd, om venskabsbyer". Arkiveret fra originalen 23. april 2012. Hentet 22. oktober 2013. 

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]