Nortraship

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Amerikansk propagandaplakat fra 2. verdenskrig

Norwegian Shipping and Trade Mission (Nortraship) var en organisation, som blev etableret af norske myndigheder i London i april 1940 for at administrere den store norske handelsflåde udenfor tyske kontrollerede områder. Nortraship opererede i over 1.000 fartøjer, og var verdens største rederi. Det fik æren for at have bidraget afgørende til de allieredes indsats under 2. verdenskrig. Nortraship blev imidlertid også kritiseret af briterne for at være for fokuseret på profit og for at bidrage for lidt på den allierede side. Fra norsk side blev disse anklager mødt med modanklager; briterne tildækkede sine kommercielle interesser med krigens behov.

Nortraship havde sine hovedkontorer i London og New York, og var aktiv under og efter 2. verdenskrig. Nortraship spillede en afgørende rolle for Norge og den norske eksilregering, som manglede andre midler for at støtte den allierede kamp mod aksemagterne. Af Nortraships 30.000 søfolk omkom omkring 3.000. Cirka 500 skib blev sænket eller forsvandt, totalt 1,9 millioner bruttoregisterton.


Norge under 2. verdenskrig
Vigtige begivenheder

Altmark-affæren
Weserübung Angrebet på Norge
Elverum-fuldmagten
Midtskogen Vinjesvingen
Besættelse og Modstand
Lejre Shoah Telavåg
Festung Norwegen
Deportationen af de norske jøder
Sovjetfangerne i Norge
Tungt vand-sabotagen
Retsopgøret

Personer

Haakon 7.  Nygaardsvold  CJ Hambro
CG Fleischer  Otto Ruge
Jens Chr. Hauge

Quisling  Jonas Lie
Josef Terboven  Wilhelm Rediess
von Falkenhorst

Organisationer

Milorg  XU  Linge   Oslogjengen  Nortraship

Nasjonal Samling 

Statspolitiet i Norge  Rinnanbanden

     Modstand      Tyskvenlige
Norges historieSpire
Denne artikel om Norges historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Norges historie