Plutarch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Nyere buste af Plutarch i Chaeronea.

Plutarch (græsk Πλούταρχος) er en græsk-romersk forfatter, der levede ca. 46- 127 e.Kr. Han skrev biografier og filosofiske essays. Han er født i den boiotiske by Chaeronea.

Plutarch skrev kun på græsk, men hans værker blev tidligt oversat til latin. Han var romersk borger og Grækenland var på hans tid fuldstændig underlagt Rom. Yderligere var den romerske elite tosproget, men det samme var ikke tilfældet for den græske elite.

Plutarch hørte til akademikeres obligatoriske læsning fra renaissancen og frem til det nittende århundrede. Han er kilde for megen litteratur fra denne tid, f. eks. Shakespeare.

Plutarch skrev 227 værker, hvoraf en stor del er bevaret, om både filosofiske, historiske, antikvariske og sproghistoriske emner. Hans mest berømte værker er en samling af sammenlignende biografier over store historiske mænd. Parvis skildrer han græske og romerske statsmænd under en filosofisk (ikke historisk) synsvinkel: F.eks. Alexander den Store over for Julius Cæsar eller Demosthenes over for Cicero.

Herudover er der overleveret 78 filosofiske essays, som man normalt giver den fælles latinske titel Moralia. Skriftet Om Isis og Osiris er en vigtig kilde til egyptisk og hellenistisk religion. Nogle af værkerne er kun bevaret i forkortede udgaver, det gælder bl.a. Om musikken og De ti taleres liv.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel:


Forfatter Stub
Denne forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi