Qaasuitsup Kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Qaasuitsup)
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Qaasuitsup Kommune med hovedby
Kommunens våben

Qaasuitsup Kommune "Stedet med polarmørke" (på grønlandsk: Qaasuitsup Kommunia) er en af Grønlands 4 kommuner. Den grænser i nord og øst til Grønlands Nationalpark, mod sydøst til Sermersooq Kommune og mod syd til Qeqqata Kommune. Qaasuitsup Kommune er Grønlands største kommune og verdens arealmæssigt største og nordligste kommune med i alt 660.000 km² med 18.243 indbyggere (2008). Kommunekoden er 958.

Administration[redigér | redigér wikikode]

Rådhuset ligger i byen Ilulissat og kommunen består af otte byer og 31 bygder. Hver by har et lokalområde af samme navn som byen. I hver af byerne er der en områdechef, som har det overordnede ansvar for, at de beslutninger og initiativer, der vedtages i kommunalbestyrelsen, implementeres i deres lokalområde. Dette med undtagelse af Ilulissat, hvor rådhuset ligger, og den mindste by Kangaatsiat der styres fra rådhuset.

Bygdebestyrelserne i Qaasuitsup Kommune er etableret med henblik på at sikre lokal medbestemmelse og indflydelse. I hver bygdebestyrelse er to eller flere bygder repræsenteret. Enkelte bygder, som ligger relativt isolerede, har dog deres egen bygdebestyrelse. I bygdestyrelserne er der mulighed for at tage beslutninger om lokale prioriteringer, således at de beslutninger, der tages i så høj grad som muligt er i overensstemmelse med bygdernes ønsker og behov. Der er i alt 14 bygdebestyrelser.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kommunen blev oprettet 1. januar 2009 som følge af Grønlands strukturreform, en pendant til Danmarks strukturreform. Den består af de otte tidligere kommuner: Kangaatsiaq, Aasiaat, Qasigiannguit, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Uummannaq, Upernavik, Qaanaaq.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ www.qaasuitsup.gl d. 10/2-12

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Grønlandsk geografi Stub
Denne artikel om grønlandsk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 76°N 57°V / 76°N 57°V / 76; -57