Rassemblement National

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nationale Front
Rassemblement National
 
Partiformand Marine Le Pen
Generalsekretær Steeve Briois[1]
 
Grundlagt 1972
Hovedkontor 76-78 rue des Suisses, 92000 Nanterre
Antal medlemmer 83000[2]
Pladser i Europa-Parlamentet:
21 / 79
Pladser i Sénat:
1 / 348
Pladser i Assemblée Nationale:
8 / 577
 
Politisk ideologi Nationalisme, Nationalkonservatisme, Protektionisme, Euroskepticisme, Højrepopulisme
Politisk placering Yderste Højrefløj
Internationalt samarbejdsorgan Ingen
Europæisk samarbejdsorgan Alliance of European National Movements
Partifarve(r)              Blå, Hvid, Rød
 
Website www.frontnational.com
Front Nationals leder (2011-2017) Marine Le Pen (2007).

Front National, egentlig Front national pour l'unité française, er et højreorienteret, nationalistisk politisk parti i Frankrig, der blev grundlagt i 1972 af Jean-Marie Le Pen. Partiet hævder at have 37.000 medlemmer og står særligt stærkt i det sydlige Frankrig. Partiet var i mange år et marginalt parti i lighed med andre højreekstremistiske grupperinger i landet, men voksede i begyndelsen af 1980'erne fra 0,18% i 1981 til 11% i 1984 og er i det hele taget blevet væsentligt styrket under Le Pens formandskab. Både formand Le Pen og næstformand Bruno Gollnisch, MEP og formand for gruppen Identity, Tradition, Sovereignty i Europaparlamentet, er blevet beskyldt for Holocaust-benægtelse.[kilde mangler]

Politisk beskriver partiet sig som et patriotisk og nationalt parti, der har fokus på fransk identitet, tradition og suverænitet. Ifølge Front National skal franske statsborgere havde bedre forhold end borgere uden fransk statsborgerskab. Partiet er stærkt indvandrerkritisk og krævede under sin kampagne op til præsidentvalget i 1995 at i alt 3 mio. ikke-europæere skulle sendes hjem til deres hjemlande. Ved præsidentvalget i 2002 forsøgte partiet at sætte en moraliserende dagsorden med fokus på lov og orden og traditionalistiske familieværdier, hvilket blandt andet afspejles i, at partiet er for at genindføre dødstraf og imod homoseksualitet. Front National er desuden stor modstander af EU.

Front National blev splittet i 1998, da Bruno Mégret og andre fra partiets top blev ekskluderet. Gruppen dannede i 1999 Mouvement National Républicain.

Ved det franske præsidentvalg i 2002, blev partiets kandidat Jean-Marie Le Pen nr. 2 efter Jacques Chirac i den anden valgrunde. I de senere år har partiet etableret sig som Frankrigs tredjestørste parti efter UMP og Parti Socialiste. Partiet er med i den europæiske sammenslutning af ekstremt højreorienterede og nationalistiske partier, Euronat. Ved parlamentsvalget i 2002 fik partiet 11,3% af stemmerne, men ingen valgte repræsentanter.

Forud for valget til den svenske Riksdag i 1998 fik det stærkt højreorienterede parti Sverigedemokraterna økonomisk støtte af Front National til trykning af foldere. Dansk Folkeparti har flere gange taget afstand til Front National.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Oversigt over Front Nationals ledelse". Arkiveret fra originalen 25. oktober 2011. Hentet 1. oktober 2014. 
  2. ^ Les adhérents, Rassemblement National, hentet 8. april 2020. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]