Regionshospitalet Holstebro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Regionshospitalet Holstebro.

Regionshospitalet Holstebro hører administrativt under Hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland. Der er ca. 300 sengepladser og omtrent 1800 ansatte. Hospitalet varetager sammen med Regionshospitalet Herning akutmodtagelsen for 250.000 borgere i den vestlige del af Region Midtjylland geografisk svarende til det tidligere Ringkøbing Amt.

I forbindelse med strukturreformen med etablering af regioner og centraliseringen af akutfunktionen på fem hospitalsenheder i regionen, er der indgået aftale i Regionsrådet om at samle funktionerne på Hospitalsenheden Vest på et nyt hospital i den vestlige del af Region Midtjylland, hvilket vil resultere i en nedlæggelse af regionshospitalerne i Holstebro og Herning. Regionsrådet har besluttet at placere det nye hospital i Gødstrup umiddelbart nordvest for Herning. Denne afgørelse har givet anledning til debat som følge af store geografiske afstande i dækningsområdet, og der er blevet agiteret for en alternativ placering i Aulum.

Regionshospitalet Holstebro rummer en afdeling af Hospitalsapoteket Herning. Hospitalsapotekets tekniske personale producerer lægemidler til Regionshospitalet Holstebro, mens det farmaceutiske personale udfører klinisk farmaci på hospitalets afdelinger og afsnit.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

Hospitalet omfatter følgende afdelinger og specialer:

samt:

  • Klinisk Neurofysiologisk Sektion
  • Medicinsk Forskningsafsnit

Historie[redigér | redigér wikikode]

Første bygning opført i 1894.

Regionshospitalet Holstebro blev grundlagt som Ringkjøbing Amtssygehus i Holstebro i 1894. Hospitalet blev tegnet af den højt anerkendte arkitekt Claudius August Wiinholt (1855-1905), som i hans virketid har stået for bl.a. opførsel af næsten 20 kirker i Ringkøbing Amt. Amtssygehuset blev opført i overenstemmelse med datidens mode med variationer over tidligere stilarter, især renæssancen. Der blev foretaget en mindre udvidelse af den oprindelinge bygning i 1913 og en regelret udvidelse med en stor tilbygning i 1928. Udvidelserne skete i takt med den hurtige befolkningstilvækst, der forekom omkring århundredeskiftet. Ligeledes nødvendiggjorde større epidemier (som f.eks. den spanske syge) mulighed for hospitalisering af flere og flere patienter. Arkitekten for udvidelsen i 1928 var Helge Bojsen-Møller. I takt med omstrukturering af det danske sundhedsvæsen med etablering af Centralsygehuse med højt specialiserede afdelinger, blev der også i Holstebro foretaget en yderligere udvidelse af det bestående bygningskompleks. Nybyggeriet stod færdig i 1939 og det gamle Amtssygehus blev omdøbt i Centralsygehus. I 1958 og 1971 blev der gennemført yderligere tilbygninger, som dels var en forlængelse af de i 1939 etablerede bygninger, dels en fuldstændig nybygning – et højhus med 9 etager.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Hospitalsenheder i Region Midtjylland

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 56°21′41.46″N 8°37′26.89″Ø / 56.3615167°N 8.6241361°Ø / 56.3615167; 8.6241361