Rostov ved Don

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Rostov.
Rostov ved Don
Ростов-на-Дону Rediger på Wikidata
Rostov ved Dons byvåben Rostov ved Dons byflag
Coat of Arms of Rostov-on-Don.svg Rostov-na-Donu flag.svg
View Rostov.jpg
Overblik
Land Rusland Rusland
Borgmester
(fra 2014)
Zinaida Nejarokhina
(Forenede Rusland)
Føderalt distrikt Sydlige
Økonomisk region Nordkaukasiske
Oblast Rostov
Grundlagt 1749 Rediger på Wikidata
Bystatus 1807
Postnr. 344000–344999 Rediger på Wikidata
Telefonkode 863 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 1.137.704 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 348 km²
 - Befolkningstæthed 3.265 pr. km²
Storbyområde 2.700.000
Andet
Tidszone UTC+3 (MSK)
Højde m.o.h. 70 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.rostov-gorod.ru
Oversigtskort
Rostov oblasts beliggenhed i Rusland
Rostov oblasts beliggenhed i Rusland
Udsigt over floden Don med Rostov i baggrunden

Rostov ved Don (russisk: Ростов-на-Дону́, tr. Rostov-na-Donu) er en by i Rostov oblast i den sydlige del af Den Russiske Føderation ved floden Don 46 km fra flodens udløb i det Azovske hav. Rostov er det administrative center for oblasten. Byen ligger i det frugtbare sortjordsbælte og er den vigtigste industriby i det sydlige Rusland. Byen har 1.137.704 (2021)[1] indbyggere.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Rostov ved Don ligger i den sydøstlige del af Østeuropæiske Slette, størstedelen af byen ligger på højre bred af Don, 46 km før dens udmunding i det Azovske Hav. De sydvestlige distrikter af byen grænser op til Donflodens delta. Den geografiske placering af byen ikke langt fra Sortehavet, det Azovske Hav og Det Kaspiske Hav samt kanaler, der forbinder Rostov med Østersøen og Hvidehavet har givet Rostov ved Don tilnavnet "Byen ved de fem have".

Rostov ved Don ligger 1092 km syd for Moskva og ligger på samme breddegrad som Nantes i Frankrig og Budapest i Ungarn.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

Rostov ved Don har tempereret fastlandsklima Januars gennemsnitstemperatur er -3 °C, julis gennemsnitstemperatur er +23,4 °C. Årets samlede gennemsnitstemperatur er +9,9 °C (Danmark + 7-8 °C). Nedbørsmængden er moderat med maksimum i december, den gennemsnitlige årlige nedbør er 614 mm.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Udmundingen af Don-floden har siden oldtiden haft en stor betydning, og i området har der bl.a. været en græsk koloni, Tanais, og senere et osmannisk fort.

Byen blev grundlagt 1749 Rediger på Wikidata og fejrede 250 års jubilæum i 1999. Om byens oprindelse fortælles det, at Peter den Store drak af en kilde i området, og pga. kildens friskhed, ønskede han at grundlægge en by her. Grundlæggelsen skete dog først efter hans død, og byen blev opkaldt efter Sankt Dimitri af Rostov, som havde været biskop i den gamle og nordligere beliggende by Rostov. Det sydlige Rostov fik derfor også snart tilføjelsen "na Donu" – ved Don, for at man kunne skelne mellem disse to byer.

Rostov ved Don blev hurtigt en central by i det sydlige Rusland pga. sin placering, og både under den russiske revolution og under 2. verdenskrig var der heftige kampe om byen. I løbet af kampene under 2. verdenskrig blev halvdelen af byen lagt i ruiner af tyskerne.

Erhverv[redigér | rediger kildetekst]

Vigtige erhvervsområder er korn og andre landbrugsprodukter, herunder vin. Da Rostov-na-Donu ligger umiddelbart syd for Donområdets store kulminer og stålværker spiller stålindustri, elektronik og kemisk industri en stor rolle. Firmaet Rostselmash fremstiller landbrugsmaskiner. Byen er et transportknudepunkt med flodtransport, havn med forbindelse til verdenshavene samt jernbaner og flytrafik.

Uddannelse og Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Rostov-na-Donu er hjemsted for talrige uddannelsesinstitutioner som f.eks. "Det sydlige føderale Universitet", "Don stats tekniske Universitet" samt mange andre højere læreanstalter. Det er store biblioteker, teatre, museer, gallerier, biografer og et cirkus.

Sport[redigér | rediger kildetekst]

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Kirker, to berømte katedraler, Aleksander Nevski Katedralen og Jomfrufødsels-Katedralen tegnet af Konstantin Thon, parken langs Don-floden med cafeer og udflugtsbåde.

Den berømte forfatter og modtager af Nobelprisen i litteraturMikhail Sjolokhov blev født og levede nær Rostov ved Don.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Personer født i Rostov ved Don[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b www.citypopulation.de, hentet 27. september 2022 (fra Wikidata).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Russisk geografiSpire
Denne artikel om russisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi