Rostov ved Don

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rostov ved Don
Ростов-на-Дону
tr. Rostov-na-Donu
Flag Byvåben
Rostov-na-Donu flag.svg
Coat of Arms of Rostov-na-Donu.png
Rostov-on-Don Collage.jpg
Seværdigheder i Rostov ved Don
Overblik
Land: Rusland Rusland
Borgmester: Michail Tjernysjov
Føderalt distrikt: Sydlige
Oblast: Rostov
Grundlagt: 1749
Byrettigheder 1807
Postnr.: 344000-344999
Demografi
Indbyggertal: Stigning 1.114.806[1] (2015)
 - Areal: 348,5 km²
 - Befolknings-
      tæthed:
3167 pr. km²
Tidszone: UTC +3
(MSK)
Højde m.o.h.: 50 m
Hjemmeside: www.rostov-gorod.ru/
Oversigtskort


Koordinater: 47°14′26″N 39°42′38″E / 47.24056°N 39.71056°Ø / 47.24056; 39.71056

Udsigt over floden Don med Rostov i baggrunden

Rostov ved Don (russisk: Ростов-на-Дону́, tr. Rostov-na-Donu) er en by i det sydlige Rusland ved floden Don 46 km fra flodens udløb i det Azovske hav. Rostov er det administrative center for Rostov oblast. Byen ligger i det frugtbare sortjordsbælte og er den vigtigste industriby i det sydlige Rusland. Byen har 1.114.806(2015)[1] indbyggere.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Januars gennemsnitstemperatur er – 4 °C, julis gennemsnitstemperatur er + 23 °C. Årets samlede gennemsnitstemperatur er knap + 10 °C (Danmark + 7-8 °C). Nedbørsmængden er moderat med et maksimum i december. Rostov-na-Donu ligger på samme breddegrad som Nantes i Frankrig og Budapest i Ungarn.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Udmundingen af Don-floden har siden oldtiden haft en stor betydning, og i området har der bl.a. været en græsk koloni, Tanais, og senere et osmannisk fort.

Byen blev grundlagt 1749 og fejrede 250 års jubilæum i 1999. Om byens oprindelse fortælles det, at Peter den Store drak af en kilde i området, og pga. kildens friskhed, ønskede han at grundlægge en by her. Grundlæggelsen skete dog først efter hans død, og byen blev opkaldt efter Sankt Dimitri af Rostov, som havde været biskop i den gamle og nordligere beliggende by Rostov. Det sydlige Rostov fik derfor også snart tilføjelsen "na Donu" – ved Don, for at man kunne skelne mellem disse to byer.

Rostov ved Don blev hurtigt en central by i det sydlige Rusland pga. sin placering, og både under den russiske revolution og under 2. verdenskrig var der heftige kampe om byen. I løbet af kampene under 2. verdenskrig blev halvdelen af byen lagt i ruiner af tyskerne.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Vigtige erhvervsområder er korn og andre landbrugsprodukter. Da Rostov-na-Donu ligger umiddelbart syd for Donområdets store kulminer og stålværker spiller stålindustri, elektronik og kemisk industri en stor rolle. Firmaet Rostselmash fremstiller landbrugsmaskiner. Byen er et transportknudepunkt med flodtransport, havn med forbindelse til verdenshavene samt jernbaner og flytrafik.

Uddannelse og Kultur[redigér | redigér wikikode]

Rostov-na-Donu er hjemsted for talrige uddannelsesinstitutioner som f.eks. "Det sydlige føderale Universitet", "Don stats tekniske Universitet" samt mange andre højere læreanstalter. Det er store biblioteker, teatre, museer, gallerier, biografer og et cirkus.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Kirker, to berømte katedraler, Aleksander Nevski Katedralen og Jomfrufødsels-Katedralen tegnet af Konstantin Thon, parken langs Don-floden med cafeer og udflugtsbåde.

Den berømte forfatter og modtager af Nobelprisen i litteraturMikhail Sjolokhov blev født og levede nær Rostov ved Don.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Russisk geografi Stub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi