Scania

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Klassisk Scania-lastbil

Scania AB er en svensk fabrikant af lastbiler og busser.

Ordet Scania stammer fra latin og betyder Skåne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Virksomheden blev grundlagt i 1900 i Malmø, Skåne, Sverige under navnet Maskinfabriksaktiebolaget Scania. Den 1. januar 1911 fusionerede selskabet med personbil- og lastbilfabrikken Vabis i Södertälje, som også producerer jernbanevogne. Det nydannede selskab fik navnet Vagnfabriks-Aktiebolaget i Södertälje (VABIS) (Dansk: Vognfabriks aktieselskab i Södertälje), hvor Scanias hovedkontor ligger i dag.

Scania-koncernen blev med tiden udviklet til verdens ledende lastbilproducent. Scania etablerede sig bl.a. i Sydamerika hvor de har haft produktion siden 1950'erne.

I 1969 fusionerede Scania med Saab og hermed blev industrikoncernen Saab-Scania skabt. I 1990'erne købes Saabs personbilsdivision og dette var begyndelsen til splittelsen af Saab-Scanias forskellige industrigrene. Scania blev igen et selvstændigt selskab. I år 2000 købte Volkswagen AG 34 procent af stemmerne og 17,7 procent af kapitalen i Scania. I foråret 2008 overtog Volkswagen hele Investors ejerandel, og kontrollerer dermed Scania.

Firmaets symbol har altid været Skånegriffen. Som en del i Saab-Scania var Skånegriffen hele koncernens symbol, hvilket forklarer at bilfabrikanten Saab i dag stadigvæk har Skånegriffen i sit mærke, på trods af at man savner en forbindelse til Skåne.

Firmaet er et aktieselskab og er noteret på børsen i Stockholm.

Koncernchefen har siden 1994 været Leif Östling.

Industriområde[redigér | redigér wikikode]

Scania R420

Virksomheden producerer lastbiler over 16 tons samt busser, marine- og industrimotorer. Desuden tilbydes servicetjenester og reservedele for disse områder. I 2005 stod lastbilerne for 58 procent af salget[kilde mangler]. Dette år solgtes knapt 52.000 lastbiler[kilde mangler] og næsten 6.000 busser[kilde mangler]. De største markeder ud fra omsætning var Storbritannien, Brasilien, Sverige og Tyskland. Markedsandelen for lastbiler over 16 tons var 13 procent i Vesteuropa og 26 procent i Brasilien. Busserne havde 10 procent markedsandel i Vesteuropa.

Geografisk spredning[redigér | redigér wikikode]

Hovedkontoret og udvikling er samlet i Södertälje. Her og i Sao Paulo ligger de største fabrikker. Der produceres gearkasser i Sibbhult, Sverige og i Tucuman, Argentina. Aksler produceres blandt andet i Falun, og andre dele i Oskarshamn og Luleå. Der er dog i 2006 taget beslutning om at produktionen i Sibbhult og Falun overflyttes til Södertälje[kilde mangler].

I Zwolle, Holland og Angers, Frankrig er der samlefabrikker for lastbiler, mens buschassiser samles i Sankt Petersborg, Rusland, Lahti, Finland og Słupsk i Polen.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.