Skjoldnæs Fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skjoldnæs Fyr
Skjolnæs Fyr.Ærø.1.jpg
Lokalitet
Sted Ærø
Placering Skjoldnæs
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 22 m
Lysets højde 32 moh.
Synlighed Hvidt: 22
Fyrkarakter Fl.W.30s
Driftsmåde Anduvningsfyr
Opført 1881
Internationalt ordningsnummer C1070
Oversigtskort
Fyret og den flotte rødstensbygning, der oprindeligt rummede beboelse
Skjoldnæs Fyr set fra stranden. April 2001.

Skjoldnæs Fyr er et fyrtårn, opført 1881, med roterende linser 310 meter fra Ærøs nordvestspids Skjoldnæs, og 6 km. nordvest for Søby. Det runde 22 meter høje tårn er bygget af fint tilhuggede bornholmsk granitsten og tegnet af ingeniøren Theodor Wedén. Under omgangen er rundbuede konsolbårne udkragninger og lanternen, som har trekantede glas hele vejen rundt, afsluttes af et klokkeformet kobbertag med en udluftningshætte.

Boligbygningerne er opført i rødt, blankt murværk på granitsokkel og har eternittag. Der er nyere vinduer, som er opsprossede enkeltglasruder med kitfalse. Nord for fyrgården ligger mindre træbeklædte udhuse samt et maskinhus med overbygning til kystudkig.

Fyret var oprindelig forsynet med roterende linseapparat og 4-vægers brænder. I 1907 blev brænderen udskiftet med en glødenetsbrænder. Urværket, som før fyret blev elektrificeret, drev linseapparatet rundt, er udstillet i tårnet.

Fyrets fokushøjde er 32 meter. Den 500 watts store brænder kan ses i en afstand af ca. 20 sømil. Fyret har roterende hvidt blink. Fyrets lanterne er meget velholdt og fuldstændig intakt fra opførelsen.

Der er offentlig adgang til tårnet og den forhenværende fyrmesterbolig, som nu fungerer som café og klubhus for Ærø Golfklub. På det ca 60 hektar store areal omkring fyret er der anlagt en 9-huls og 18-huls golfbane. Sydøst for golfbanen ligger sandtangen Næbbet, der strækker sig 300 m ud fra den lave klint.

Fyret er godkendt til klatring og rappelling. Hvor der er etableret sikringbolte til sportsklatring, på selve fyret.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]