Skjoldnæs Fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skjoldnæs Fyr
Skjolnæs Fyr.Ærø.1.jpg
Lokalitet
Sted Ærø
Placering Skjoldnæs
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 22 m
Lysets højde 32 moh.
Synlighed Hvidt: 22
Fyrkarakter Fl.W.30s
Driftsmåde Anduvningsfyr
Opført 1881
Internationalt ordningsnummer C1070
Oversigtskort

Skjoldnæs Fyr er et fyrtårn, opført 1881, med roterende linser 310 meter fra Ærøs nordvestspids Skjoldnæs, og 6 km nordvest for Søby. Skjoldnæs fyr ligner til forveksling det 21 m høje Hammeren Fyr ved Hammerknuden, på Bornholm.

Bygningerne[redigér | rediger kildetekst]

Det runde 22 meter høje tårn er bygget af fint tilhuggede bornholmsk granitsten og tegnet af ingeniøren Theodor Wedén. Inde i tårnet fører en trappe med 57 trin op til den øverste platform. Under omgangen er der rundbuede konsolbårne udkragninger og lanternen, som har trekantede glas hele vejen rundt, afsluttes af et klokkeformet kobbertag med en udluftningshætte.

Boligbygningerne er opført i rødt, blankt murværk på granitsokkel og har eternittag. Der er nyere vinduer, som er enkeltglasruder med kitfalse. Nord for fyrgården ligger mindre træbeklædte udhuse samt et maskinhus med overbygning til kystudkig.

Teknik[redigér | rediger kildetekst]

Fyret var oprindelig forsynet med roterende linseapparat og 4-vægers brænder. I 1907 blev brænderen udskiftet med en glødenetsbrænder. Urværket, som før fyret blev elektrificeret, drev linseapparatet rundt, er udstillet i tårnet.

Fyrets fokushøjde er 32 meter. Den 500 watts store brænder kan ses i en afstand af ca. 20 sømil. Fyret har roterende hvidt blink. Fyrets lanterne er meget velholdt og fuldstændig intakt fra opførelsen.

Turisme[redigér | rediger kildetekst]

Der er offentlig adgang til tårnet og den forhenværende fyrmesterbolig, som nu fungerer som café og klubhus for Ærø Golfklub. På det ca. 60 hektar store areal omkring fyret er der anlagt en 9-huls og 18-huls golfbane. Sydøst for golfbanen ligger sandtangen Næbbet, der strækker sig 300 m ud fra den lave klint. Fyret er godkendt til klatring og rappelling (fire sig ned med et tov). Der er etableret sikringsbolte til sportsklatring, på selve fyret.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]