Søby (Ærø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Søby (Ærø). Der er også andre byer med dette navn, se Søby.
Søby
Søby.Ærø.5.JPG
Vue mod Søby
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Ærø Kommune
Sogn Søby Sogn
Grundlagt 1722
Postnr. 5985 Søby
Demografi
Søby by 453[1] (2019)
Kommunen 6.058[1] (2019)
 - Areal 90,45 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.aeroekommune.dk
Kort 1665

Søby er den nordligste by på Ærø med 453 indbyggere (2019)[1]. Den hører ligesom den øvrige del af øen til Ærø Kommune og ligger i Region Syddanmark. Søby er en aktiv værfts- og fiskeriby med Søby Værft, handelsliv, færgedrift og erhvervshavn. Der er daglig færgeforbindelse til FynshavAls og til FaaborgFyn.

Søby Kirke blev indviet 1745 og er en pietisk kirke både udvendigt og indvendigt. Kirkerummet blev i 1976 ændret af arkitekt Alan Havsteen-Mikkelsen.

Ærø Single Folk Festival afholdes hvert år i Søby fredag, lørdag, søndag sidst i juli. Festivalen der startede i år 2000, er den eneste single-festival i Danmark, men har med tiden udviklet sig til at være en festival både for enlige og par.

Fra Søby er der knap 15 kilometer til Ærøskøbing og 23 kilometer til Marstal.

Søby er udgangspunkt for den mere end 200 km lange vandrevej Øhavsstien som forbinder Ærø med Langeland, Tåsinge og Sydfyn.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1722 var der kun få fæstegårde, men efter at Søbygård blev udstykket i 1722 voksede bebyggelsen med sømænd og fiskere. 1846 var havnen kun en primitiv pælebro, hvor færgen mellem Als og Søby kunne lægge til. I 1865 byggede skipperne i fællesskab en stenmole med bolværk. 1903 fik Søby dampskibsforbindelse med Faaborg. Havnen blev yderligere uddybet i 1924 og et færgeleje blev anlagt 1933.

1948 åbnede Søby Bio på Biografvej. Den ophørte som biograf i 1986. Sommeren 1991 forsøgte man igen, men måtte give op efter få forestillinger. Biografbygningen blev overtaget af Trælasten, som stadig har til huse der.

I september 2015 fjernede et nedrivningsfirma den nedlagte kornsilo på Søby Havn. Det tog ca. en måned at fjerne den 30 meter høje silo. Af hensyn til naboerne, blev siloen klippet ned i små stykker.

Institutioner og skoler[redigér | redigér wikikode]

Søby Havn

1985 blev der ved Nørrevejen bygget 10 pensionistboliger.

Søby Skole var en centralskole fra 1963 til 2013 og havde ca. 100 elever fordelt fra børnehaveklassen til sjette klasse. Statuen foran den tidligere skole er udmejslet i bornholmsk granit af billedhuggeren Eigil Vedel Schmidt og opstillet i 1965. Kommunalbestyrelsen ønskede et monument foran den nybyggede skole, som kunne symbolisere fremgangen og udviklingen i kommunen, og Eigil Vedels forslag: "En gravid kvinde med et lille barn", blev antaget. Kunstneren betingede sig dog, at statuen skulle stå så lavt, at børnene kunne klappe den.

Kunsthøjskolen på Ærø er en højskole for samtidskunst, beliggende ca. 4 kilometer sydøst for Søby og har maleatelier, skulptur- og medieværksted, bibliotek og foredragssal og plads til 30 elever.

Havn og erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

Søby Havn er en fiskeri- og industrihavn med værft i den vestlige del, fiskerihavn og færgehavn i den sydøstlige del samt en lystbådehavn i øst med plads til 200 både, I Søby havn ligger Ærøs fiskerflåde, bestående af mindre garnbåde og ståltrawlere. Ståltrawlerne er kun hjemme en del af året. Havnen kan modtage skibe, der maksimalt har en længde på 135 meter og en dybgang på 6,5 meter.

Arthur Christian Jørgensen etablerer 1931 i Søby et værksted, der specialiserer sig i reparation og forbedring af mindre skibsmotorer. Produktionen af skibsmotorer indledes 1937 med 6 stk. benzin-og 4 stk. råoliemotorer, og den første bedding indvies 1941. 1950 starter stålskibsreparationsafdelingen og bådeværftet. Der bygges fiskerbåde af træ, og ca. 30 mand er beskæftiget. 1959 bliver den første ståltrawler bygget. 1967 tages den første tørdok i brug. I 1991 bygges der et maskinværksted med lager og kontor, og et 3500 m2 areal mod nordvest inddæmmes, hvorpå der opføres en ny stor svejsehal. Den 20. november 2006 blev den nye tørdok på 115 * 24 * 6 meter, der kan tage skibe op til max. 7000 tons, taget i brug. Søby Værft, bygger bl.a. orlogsfartøjer til Søværnet. Værftet er øens største arbejdsplads med ca, 140 medarbejdere.

Af forretninger og virksomheder i Søby er der foruden værftet bl.a. skibselektronikfirma, tækkeforretning, vognmandsforretning, maler og murerforretning, møbelforretning, to frisører, campingplads, kro, restaurant, bodega, bar, grillbar, bager med café og en brugsforening.

2015 blev den tidligere Søby Skole solgt og i september samme år flyttede 80 uledsagede flygtningebørn mellem 14 og 18 år ind på det nyoprettede acyl-center. I december 2016 lukkede centeret og blev solgt til en lokal bygmester. I sommeren 2016 åbnede han baren "Rådhuskælderen" i kælderen. Den tidligere skole er ved at blive ombygget til et vandrehjem og hotel.

Trafik[redigér | redigér wikikode]

1979]] indkøbte et nystartet Søbyrederi palleskibet Østbornholm, bygget 1966. Den gennemgik en større ombygning på Søby værft, blev omdøbt til "Søby-Færgen" og blev indsat på Søby-Faaborg ruten. Denne tur tager lidt over en time og passerer undervejs Bjørnø og Avernakø. Den 1. januar 1995 overtog "Det Ærøske Færgetrafikselskab" driften af ruten.

Færgen M/F Skjoldnæs blev den 01-11 2009 indsat på sejlruterne mellem Søby-Fynshav og Søby-Fåborg. I juli-august 2018 afløses M/F Skjoldnæs af el-færgen "Ellen". Det forventes, at el-færgen overdrages den 7. juni 2018, hvorefter færgen skal bruge flere uger til prøvesejlads, inden el-færgen kan sejle med passagerer i normal rutefart.

Seværdigheder i Søby og omegn[redigér | redigér wikikode]

Søby har en lystbådehavn og en campingplads ved Loddenbjerg vest for byen, direkte ud til Lillebælt, samt bodega og restaurant.

  • Søby Mølle, en restaureret stråtækt hollandsk mølle fra 1881 ejet af en lokalt møllefond.
  • Vester Mølle, syd for Søby, er en af Danmarks ældste hollandske vindmøller. Møllen er opført i 1834 som erstatning for to stubmøller og har været i brug indtil begyndelsen af 1980.
  • Søby Volde, syd for Søby er højtliggende middelalderborg, som antagelig blev opført af kongemagten i 1100-tallet i bunden af det dengang sejlbare Vitsø Nor. Voldene har været et led i bekæmpelsen af venderne. Fund peger på, at kong Niels af Danmark (konge fra 1104-1134) var bygherre.
  • Søbygård er en herregård, som hertug Hans den Yngre byggede omkring 1580. Gården blev anlagt i en lille sø, dannet ved opdæmning af en bæk. Både hovedbygningen, slottet og den trelængede avlsgård fra 1580, blev bygget på øer med meterhøje kampestensbesatte sider, forbundne indbyrdes, og voldanlægget med vindebroer. Søbygård er i dag samlingssted for Ærøs beboere. I hovedbygningen (kaldet "Slottet") er der skiftende udstillinger og der holdes receptioner, borgelige vielser og lignende. I en af længerne, er der en nyopført sal til brug for stedets aktiviteter.
  • Vitsø Mølle, 2 kilometer sydvest for byen, ved enden af den tørlagte Vitsø Nor, ligger den hollandske pumpemølle fra 1883. Den blev fredet i 1958 og er den eneste af sin art i Danmark, den blev brugt som vand/vindmølle, dvs. at man med vind afvandede et lavområde
  • Vitsø Nor blev tørlagt ved menneskehånd, så det i dag dels er frugtbar landbrugsjord og dels naturområder. Vitsø er fredet, men der er adgang gennem området til fods eller på cykel. Der findes kort af stisystemet over området.
  • Skjoldnæs Fyr, (22 m. højt) er opført i 1881 af svenske stenhuggere, og udført i fint tilhuggede bornholmske granitsten. Fyrtårnet er åbent for besøgende.
  • I nærheden af fyret, er der anlagt en ny golfbane, hvorfra der er vandresti ned til stranden og fuglereservatetNæbbet.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]