Forskel mellem versioner af "Sankt Pauls Plads"

Spring til navigation Spring til søgning
47 bytes tilføjet ,  for 4 måneder siden
ingen redigeringsopsummering
m (bot: sync commonscat med egenskab P373)
 
[[File:Sankt Pauls Plads 04.JPG|thumb|Sankt Pauls Plads.]]
'''Sankt Pauls Plads''' er en [[Plads (torv)|plads]] i kvarteret [[Nyboder]] i [[Indre By (København)|Indre By]] i [[København]]. Pladsen ligger foran og rundt om [[Sankt Pauls Kirke (København)|Sankt Pauls Kirke]], der er opkaldt efter [[apostel]]en [[Paulus]]. PlasenPladsen afgrænses mod nord af [[Gernersgade]] og mod syd af [[Olfert Fischers Gade]]. Desuden gennemskæres den af [[Sankt Pauls Gade]], mens [[Rævegade]] og [[adelgade (København)|Adelgade]] støder op til den.
 
Området blev oprindeligt bebygget som en del af den første del af Nyboder, der blev opført af kong [[Christian 4.]] i [[1630'erne]] og [[1640'erne]]. Dengang var der dog ingen plads, og hvor kirken nu ligger, fortsatte Rævegade tværs igennem til [[Krusemyntegade]]. I [[1870'erne]] blev store dele af kvarteret imidlertid saneret. Kirken blev opført i [[1872]]-[[1877]], mens Adelgade blev rettet ud, så den kom til at munde ud i den nye plads ved kirken. Navnet Sankt Pauls Plads kom til omkring [[1899]], om end det dog først blev officielt i [[1930]].
 
Bebyggelsen omkring pladsen er af blandet karakter. På den østlige side ved Sankt Pauls Gade ligger en længe med enetages Nyboder-huse, de eneste overlevende fra Christian 4.s tid. Ved Olfert Fischers Gade ligger toetages Nyboder-huse fra [[1750'erne]] af den type, der i dag er amindeligealmindelige i Nyboder, men som nu mest findes i området nord for pladsen. På den østlige og nordlige side ligger i øvrigt de såkaldte "Grå stokke", som arkitekten [[Olaf Schmidth]] opførte en række af i kvarteret i [[1886]]-[[1893]]. De var inspireret af de mange arbejderboliger, der opførtes på den tid, men tilpasset Nyboders eksisterende arkitektur. På den vestlige side ligger der etageejendomeetageejendomme, blandt andet en hjørneejendom ved Gernersgade fra [[1874]].
 
Foran pladsen ligger der to indhegnede grønne anlæg til hver sin side. Resten af pladsen af belagt med brosten.
3.036

redigeringer

Navigationsmenu