Christiansborg Slotsplads

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Christiansborg Slotsplads mellem Christiansborg Slot og Slotsholmskanalen

Christiansborg Slotsplads er en pladsSlotsholmen i København. Pladsen ligger mellem Christiansborg Slot, der blandt andet rummer Folketinget, og Slotsholmskanalen. Slotspladsen har en lang historie som brændpunkt for det politiske liv i Danmark og danner ofte ramme om politiske demonstrationer og manifestationer.

Midt på slotspladsen står Herman Wilhelm og Vilhelm Bissens rytterstatue af Kong Frederik 7., der i 1849 afgav sin magt til folkestyret og gav grundloven til danskerne.

Under slotspladsen ligger en del af ruinerne af Absalons borg og Københavns Slot.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Arvehyldningen i 1660

Den 18. oktober 1660 blev overgangen fra valgkongedømme til arvekongedømme markeret med en ceremoni på slotspladsen foran Københavns Slot, hvor Frederik 3. modtog arvehyldningen på en tribune foran Børsen.

17. januar 1772, dagen efter kuppet mod Struensee, samlede der sig en ophidset menneskemængde på slotspladsen, og de nye magthavere Enkedronning Juliane Marie og Arveprins Frederik viste sig på Christiansborgs balkon sammen med Christian 7., så mængden kunne se, at kongen var i live. Senere samme dag kørte Christian 7. og arveprinsen i glaskaret gennem den jublende menneskemængde på slotspladsen.

Den såkaldte Frederikskoloni af hjemløse familier på den nedbrændte Christiansborgs Slotsplads efter branden i København 1795.

Efter Københavns brand i 1795 fik en stor del af byens husvilde borgere bolig i en midlertidig baraklejr kaldet Frederikskoloni på slotspladsen.

21. marts 1848 gik et folketog fra Gammeltorv til Christiansborg Slotsplads og krævede afskaffelse af enevælden. Da Frederik 7. indvilligede, var der dagen efter en ny og større demonstration på slotspladsen, der fejrede enevældens fald med en hyldest til kongen.

Efter indførelsen af folkestyret har slotspladsen utallige gange dannet ramme om større og mindre politiske demonstrationer, ligesom den siden 19. oktober 2001 har været hjemsted for FredsVagten ved Christiansborg.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′37.2″N 12°34′51.6″Ø / 55.677000°N 12.581000°Ø / 55.677000; 12.581000


Københavns kommuneStub
Denne artikel om geografi i Københavns Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi