Fiolstræde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fiolstræde, set mod Nørreport.

Fiolstræde er en af de centrale gader i Middelalderbyen i København. Den går parallelt med Nørregade og løber fra Skindergade ved Jorcks Passage, og op til den lille plads der lidt ukendt, de sidste ca. 100 år, er blevet kaldt Æggetorvet, - side om side ved Nørreport Station og Nørre Voldgade . Langs gaden ligger blandt andet Vor Frue Kirke (bagsiden), Københavns Universitet, hovedbygningen, og bygningen der tidligere var Daells Varehus. Det "ny-historiske" varehus lukkede 31. marts 1999, og bygningen huser i dag, efter en væsentlig ombygning, bl.a. Hotel Skt. Petri, hvilket regnes for et af danmarks bedste hoteller, samt cocktailbaren/café "Dalle Valle". Gaden er desuden kendt for at rumme en række antikvariater og boghandler. I november 2015 var der dog kun fire bogforretninger, hhv. Vangsgaards boglade, Vangsgaards Antikvariat, Den Franske Bogcafé og Paludan Bogcafé tilbage, hvor sidstnævnte, hvilket navnet også antyder, i dag mere er en café end en boghandel.

Fiolstræde har siden 1968 været gågade; man må dog gerne køre med respekt for ensretningen, samt fodgængernes fortrinsret.

Gadens Navn[redigér | redigér wikikode]

Fiolstræde, syd - mod Jorcks Passage.

Fiolstræde er antagelig opkaldt efter blomsten viol, hvilket dog ikke er historisk verificeret. Gaden løber igennem det område, der blev kaldet Rosengården, hvor de sidste større haver inden for Københavns befæstning lå.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′52.56″N 12°34′21.11″E / 55.6812667°N 12.5725306°Ø / 55.6812667; 12.5725306

Københavns kommune Stub
Denne artikel om geografi i Københavns Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi