Mandat: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
341 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
m
Fjerner version 4767326 af 87.57.54.241 (diskussion) Tilbagefører efter ubegrundet sletning
No edit summary
m (Fjerner version 4767326 af 87.57.54.241 (diskussion) Tilbagefører efter ubegrundet sletning)
'''Mandat''', af latin "Mandatum" (befale), betyder egentlig [[fuldmagt]] eller ordre til at udføre et hverv for en anden. Se også mandatsvig (straffelovens § 280) for i berigelseshensigt at misbruge sit mandat.
 
Et mandat er også et andet ord for en plads i en folkevalgt politisk forsamling (fuldmagt fra folket). Det kan være [[Folketinget]], [[Europaparlamentet]], et [[byråd]] eller et [[regionsråd]]. Mandatet tilhører den valgte politiker personligt og ikke hans eller hendes [[Politisk parti|parti]], hvorfor man fra tid til anden ser, at en politiker bliver siddende, selv om vedkommende ikke længere er medlem af det samme parti som ved valget.
 
Hvor mange mandater, de enkelte partier får ved et valg, udregnes ved hjælp af komplicerede regnemetoder, kaldet [[største brøks metode]] og den [[d'Hondtske metode]]. Sidstnævnte bruges ved [[Kommunalvalg i Danmark|kommunalvalg]]. D'Hondts metode er tillige indført ved folketingsvalg, hvor den første gang anvendes ved valget den [[13. november]] [[2007]] som erstatning for den hidtidige [[modificerede Sainte-Laguës metode]].
 
 
2.756

redigeringer

Navigationsmenu