Ungdomsråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ungdomsråd, eller ungeråd, i danske kommuner er en samling af unge mellem 13 og 30 år, der typisk arbejder for ungdomspolitik, unges rettigheder, tilbud til unge og andre ungdomsrelaterede projekter. I nogle kommuner er ungdomsrådene med til at føre den kommunale ungdomspolitik ud i livet og påvirke den politiske beslutningsproces. Andre steder arbejder ungdomsrådene for at arrangere koncerter og kulturelle tilbud til de unge i kommunen.

I nogle kommuner er ungdomsrådene en del af den kommunale organisering på lige fod med ældreråd, frivilligråd, handicapråd osv. Andre steder er ungdomsrådene en del af elevrådssamarbejde og andre steder igen er de helt selvstændige enheder.

I 1985 var det FN's internationale ungdomsår og daværende indenrigsminister Britta Schall Holberg opfordrede alle kommuner til at danne ungdomsråd. I løbet af de kommende tre år (1985-1988) blev 76 ungdomsråd dannet. I løbet af de kommende år lukkede mange af ungdomsrådene dog igen og i 1994 var der kun 8 ungdomsråd tilbage. I midten af 90'erne blev ungdomsrådstanken dog aktuel igen med fokuseringen på ungdomspolitik, og antallet af ungdomsråd steg igen. Der er i dag registreret omkring 65 kommunale ungdomsråd samt en række lokalt tilknyttede ungdomsråd på landsplan.

Netværket af Ungdomsråd er en tværpolitisk interesseorganisation, der arbejder for ungdomsrådenes vilkår.

Danske ungdomsråd[redigér | rediger kildetekst]

Der er i dag følgende registrerede kommunale ungdomsråd i Danmark:[1]


Kommuner der endnu mangler et ungdomsråd:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]