Meningsmåling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En meningsmåling er en stikprøveundersøgelse, hvor et repræsentativt udvalg af borgere spørges om deres holdning til fortrinsvis samfundsforhold. Hvis meningsmålingen omfatter udvalgte vælgere, der spørges, hvorledes de har tænkt sig at stemme, næste gang der er valg, kaldes det en politisk meningsmåling.

Hvis de adspurgte er tilfældigt udvalgt, er det muligt at beregne den statistiske usikkerhed i stikprøven. Normalt accepterer forskerne en fejlmargen på +- 2,5%, hvilket indebærer, at en politisk meningsmåling for at give et autentisk billede af vælgernes stemmehensigt skal omfatte mindst 1125 besvarelser, som er udvalgt repræsentativt i befolkningen. Hvis stiprøven ikke er tilfældigt udvalgt skal de adspurgtes geografiske, demografiske, økonomiske og sociale karakteristika afspejle befolkningen. En sådan stikprøve betegnes stratificeret udvælgelse.

Exit polls[redigér | redigér wikikode]

En exit poll er en stikprøveundersøgelse, hvor vælgere umiddelbart efter deres stemmeafgivelse spørges, hvorledes de har stemt. Til forskel fra normale vælgerundersøgelser hvor vælgerne spørges, hvordan de har tænkt sig at stemme, spørges de her om, hvordan de konkret stemte.

Der vil som regel blive udtaget et (større) antal vælgere fra udvalgte valgsteder, hvorfor der i stikprøvesammenhæng er tale om klyngeudvælgelse.

Exit polls bliver som regel meget pålidelige på grund af den mere sikre målemetode og et stort antal deltagende vælgere.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Kasper Vilstrup: Ja, nej, ved ikke – om design, gennemførelse, rapportering og brug af repræsentative undersøgelser, 1. udgave 2001

ISBN 978-87-593-0904-9, Samfundslitteratur-


Se også[redigér | redigér wikikode]

Samfund Stub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.